Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li dve osobe mogu da sanjaju isti san?

Ako dvoje ljudi mogu da dele isti san, da li to znači da snovi prevazilte individualne misli svakog pojedinca?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživanja na temu snova prisutna su u svetu psihologije već duži niz godina, a u poslednje vreme najviše pažnje zaokuplja pronalaženje odgovora na pitanje da li je moguće i na koji način da dve ili više različitih osoba koje nemaju ništa zajedničko sanjaju identične snove.

Dosta studija je objavljeno na temu zajedničkih snova u kojima se došlo do otkrića da se kod osoba koje su čvrsto emotivno povezane (roditelj-dete, supružnici ili blizanci) sanjanje identičnih snova često javlja.

Pored toga, mnogi psiholozi i psihoteraputi često dele isti san sa svojim pacijentima, što i oni sami potrđuju, a razlog za pokretanje priče istih snova kod apsolutnih stranaca su mnogobrojne anegdote i iskustva mnogih, među kojima je verovatno svima poznata situacija kada se mimoiđemo sa na ulici sa nekim i pomislimo kako tu osobu odnekud znamo.

Otkrijete i10 neverovatnih fenomena ljudskog uma

Za sada se sve tvrdnje još uvek baziraju na gore pomenutim anegdotama i nauka nema još uvek čvrsto argumentovan razlog za ovu pojavu. Pored toga, osobe koje prepričavaju isti san često se ne slažu oko neki detalja što je dodatan razlog za skepticizam. Međutim, psiholozi ipak ne žele da zanemare priče i iskustva, jer obično osobe koje dele isti san preživljavaju istu svakodnevnicu ili provode vreme često zajedno.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka