Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medicina i Psihologija

Naučnici će u telima svinja uzgajati ljudske organe

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Zbog nedostatka organa za transplantaciju pankreasa naučnici u SAD ubrizgavaju ljudske matične ćelije u embrion praseta 28 dana pre nego što se krmača oprasi, zbog čega se mladunče rađa s tim ljudskim organom.

Izvor: Foto: Profimedia

Prošle godine u SAD Nacionalni institut za zdravlje proglasio je moratorijum na finansiranje ovakvih eksperimenata. 

Glavni problem je strah od širenja ljudskog DNK na mozak svinje u razvoju, čime bi ga učinile polučovekom. 

Pablo Ros kaže da je to malo verovatno, ali da moraju da budu oprezni. 

"Mi smatramo da su male šanse da prase dobije mozak s ljudskim funkcijama, ali to još nije istraženo", rekao je biolog Ros. 

Embrioni su deo istraživanja čiji je cilj prevazilaženje svetskog deficita organa za transplantaciju, prenosi BBC. 

Tim s Univerziteta u Kaliforniji objašnjava da se ovi prasići, koje nazivaju "ljudska svinja", ponašaju i izgledaju isto kao obične svinje. 

"Ljudska svinja" se proizvodi u dve faze, prenosi BBC. Prvo, tehnika poznata kao uređivanje CRISPR gena se koristi za uklanjanje DNK iz embriona nedavno oplođene svinje kojim se blokira formiranje pankreasa kod nerođenog praseta, čime se stvara genetska "rupa". Zatim se ubrizgava matična ćelija ljudskog pluripotentne (IPS) u embrion. 

IPS ćelije su izvedene iz tela formiranog čoveka i podstiču stvaranje i razvoj pankreasa. 

Reproduktivni biolog koji vodi istraživanje Pablo Ros rekao je za BBC da se "nada da će embrioni normalno da se razvijaju, da će proizvedeni pankreas biti 100 odsto ljudskog sastava i funkcije i da će biti kompatibilan s pacijentima koji čekaju transplataciju". 

Profesor na odeljenju za neurohirurgiju univerziteta u Minesoti Volter Niska tvrdi da su svinje "najsavršeniji ljudski inkubator" i da u njima mogu da se razviju ljudski pankreas, srce, jetra, bubrezi, pluća, čak i očne rožnjače.

Izvor: B92

Najnovije

Priroda

Nauka