Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medicina i Psihologija

Naučnici otkrili povezanost Zika virusa sa brojnim moždanim oboljenjima

Autor Patricia Mendonca
Autor Patricia Mendonca

Najnovija naučna istraživanja otkrivaju da Zika virus može da izazove niz autoimunih bolesti, kao i da ozbiljno ugrozi zdravlje beba.

 Izvor: Foto: Profimedia

Nova istraživanja ukazuju da je Zika virus povezan sa neurološkim oboljenjima. Naime, istraživanje otkriva da komarac koji prenosi virus može da izazove neke autoimune bolesti,poput akutnog encefalomielitisa (ADEM) koji ima slične simptome kao i multipla skleroza, piše Newsweek.

Pročitajte iZika virus: 10 najčešćih pitanja i odgovora o novoj pretnji

Studija je obuhvatila šest pacijenata koji su hitno primljeni na odeljenje za neurologiju u Pernambuku u Brazilu. Svi pacijenti su imali visoku temperaturu i simptome slične pacijentima koje je zahvatio Zika virus. Neki od pacijenata koji su učestvovali u ispitivanju imali su svrab, grčeve u mišićima i izraženo crvenilo u očima. Prilikom testiranja doktori su isključili druga oboljenja koje prenose komarci poput denga virusa i čikungunje, ali je svih šestoro bilo pozitivno na Zika virus. 

Učesnici u ispitivanju su prvenstveno primljeni na bolničko lečenje jer su osećali ukočenost, glavobolju i malaksalost u ekstremitetima. Lekari su kod dvojice pacijenata dijagnostikovali ADEM, koji se javlja kao reakcija imunog sistema na mijelinski omotač koji obavija nervna vlakna u mozgu i kičmenoj moždini, a što dovodi do teškog zapaljenja slično kao kod multipla skleroze.

Pročitajte i Epidemija virusa Zika otvorila zanimljivo pitanje: jesu li nam komarci zaista neophodni?

Kod četiri pacijenata dijagostikovana je još jedna autoimuna bolest, Giljen-Bareov sindrom, čiji su simptomi mlitavost mišića, otežana pokretljivost i paraliza. Daljim istraživanjima je ustanovljeno da Zika virus može da izazove i mikrocefaliju, stanje koje prouzrokuje oštećenje lobanje kod beba, kao i nedovoljno razvijen mozak.

Vođa istraživanja dr Maria Lusia Brito Fereira, koja radi u bolnici Restoration u Recifeu u Brazilu ističe da je potrebno još mnogo istraživanja da bi se ustanovila tačna veza između Zika virusa i autoimunih bolesti vezanih za centralni nervni sistem. 

Pročitajte iKako se zaštititi od Zike?

„Ovo otkriće ne znači da će svi inficirani Zika virusom imati i ostale probleme. Ipak, moramo biti obazrivi jer ovo otkriće može da skrene tok istraživanja i zanemari druge dugotrajne efekte koji virus može da ostavi na mozak obolelog“, kaže Fereira.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka