Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medicina i Psihologija

Neobičan slučaj: Žena postala kleptomanka nakon operacije

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Gotovo sve operacije su rizične i mogu da ostave neželjene posledice, ali jedna četrdesetogodišnja Brazilka nije ni zamišljala kakav će efekat njena plastična operacija imati.

Izvor: Foto: Shutterstock

Kako je objavio BMJ Case Reports, ova dama je 2013. godine povećala grudi, izvršila liposukciju i  zategla mišiće ruku. Dok se oporavljala od ovih operacija, lekari su primetili nešto neobično.

Ona je, naime, najpre bila dezorijentisana, postpana, ravnodušna i ispoljavala probleme s memorijom. Istražujući za mogućim posledicama operacija, lekari su sproveli testove nakon koji su primetili da joj je ograničen dotok krvi i, samim tim, kiseonika do delova mozga koji upravljaju memorijom i učenjem. To je dovelo do oštećenja ovog i okolnih tkiva, a među njima i onim delovima mozga koji su zaduženi za emocije i ponašanje.

PogledajteSvirao gitaru tokom operacije mozga! (VIDEO)

Nakon što je puštena iz bolnice, ova Brazilka je imala snažnu potrebu da krade tuđe stvari, što je bilo praćeno osećajem olakšanja nakon što tu potrebu ispuni.

Srećom, nekoliko sedmica kasnije ova potreba je nestala, a lekari su ovaj neobičaj slučaj privremene kleptomanije nazvali „prolaznim poremećajem kontrole impulsa“. Oni su, s obzirom na ranije besprekorno mentalno zdravlje ove pacijentkinje, ocenili da je razlog njene privremene kleptomanije upravo niz operacija koje su izvršene nad njom. Preciznije, njena kleptomanija je posledica toga što caudate nuclei nije dobijao dovoljno kiseonika, a čudesno ozdravljenje je nastupilo pošto povreda nije bila teška i tkivo se ubrzo regenerisalo.

Pročitajte:Koliko informacija može da memoriše ljudski mozak?

Ovo je prvi slučaj kleptomanije koja se razvila kao posledica plastične operacije, ali naučnici studije objavljene u listu BMJ Case Reports napominju da se ovo stanje ranije javljalo nakon povreda i operacija mozga.

Najnovije

Priroda

Nauka