Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li znali da ljudski znoj, zapravo, nema miris?

Ako je tako, zbog čega osećamo neprijatan miris kada se oznojimo?

  Izvor: Foto:Profimedia

Zbog svoje vlažnosti i toplote, ljudski pazuh predstavlja savršeno mesto za taloženje bakterija. Onog trenutka kada neke bakterije dođu u kontakt s ljudskim znojem, stvara se neprijatan miris.

Den Bavdon, stručnjak Univerziteta "Jork" u Engleskoj, otkrio je da bakterija, dok prodire u znoj, stvara molekule tioalkohola, čiji se miris može uporediti s mirisom luka i mesa.

Zaštoje nekome određeni miris prijatan, a drugom smeta?

Kada ovi molekuli isparavaju iz znoja, dolazi do širenja neprijatnog mirisa. Zato su Bavdon i njegov pomoćnik i profesor mikrobiologije na Univerzitetu "Jork" Gavin Tomas želeli da ustanove koliko molekula tioalkohola proizvodi svaka vrsta bakterije. Zaključili su da je Staphylococcus hominis jedna od najgorih, a rezultate svog istraživanja izneli su na Godišnjoj konferenciji društva za opštu mikrobiolgiju u Birmingemu.

Ovi naučnici veruju da će njihovi rezultati doprineti proizvodnji dezodoransa koji će uspeti da reši ovaj problem tako što će sprečiti bakterije da proizvode molekule tioalkohola. Ipak, pre nego što se ovakav dezodorans nađe u upotrebi, načnici moraju biti sigurni da ne postoje i neki drugi molekuli koji izazivaju neprijatan miris.

Procitajte: Kako nastaje "miris smrti"?

“Mnoštvo bakterija se nalazi ispod našeg pazuha, a mi ne znamo zašto su one tu i koja je njihova uloga, tako da vreme mikrobiologa tek počinje”, tvrdi Tomas.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka