Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li umetnici zaista postaju kreativniji ako pate?

Analiza podataka o više od 15.000 slika pokazala je novo gledište o čestoj tvrdnji da tuga dovodi do nastanka kvalitetnijih umetničkih dela.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ketrin Grejdi, profesorka ekonomija Univerziteta „Brejdi“, prikupila je i analizirala informacije o više od 15.000 slika ne bi li utvrdila je li gubitak neke bliske osobe uticao na njihova dela.

Grejdijeva je uporedila podatke o slikama francuskih impresionista i američkih slikara s datumima smrti važnih osoba u njihovim životima, a najuspešnijim je smatrala slike koje su prodate po visokoj ceni ili su izložene u Muzeju „Metropoliten“.

Misterija Van Gogove povrede: Šta se zapravo dogodilo sa slikarovim uhom?

Uvreženo je mišljenje da umetnici stvaraju kvalitetnija dela ako u trenucima rada na njima pate, posebno ukoliko žale zbog smrti neke bliske osobe. Međutim, Grejdijeva je zaključila nešto sasvim suprotno.

„Ne morate da patite da biste napravili odlično umetničko delo“, utvrdila je.

Slike koje su nastale tokom godinu dana od smrti bližnjeg, pokazalo se u istraživanju, bile su prodate po cenama nižim za 52 odsto u poređenju s prosečnom cenom i manje takvih slika se našlo u kolekciji „Metroplotena“.

Misterija platna:3 izgubljene slike pronađene ispod čuvenih dela

Grejdijeva priznaje da je njeno istraživanje umnogome zavisilo od podataka koje su o životima slikara zapisali biografi, koji su možda i umanjili značaj smrti nekih važnih figura. Važno je napomenuti, piše „Smitsonijan“, i da je reč o preliminarnim rezultatima istraživanja, odnosno da oni još uvek nisu prošli kritički sud naučnika. U svakom slučaju, ovi nalazi ukazuju da još uvek nije data završna reč o tome kako su negativne emocije uticale na rad umetnika.

Ipak, u prilog tvrdnjama ovog istraživača idu i podaci do kojih su stručnjaci došli u nekim ranijim studijama, a koje su se ticale uticaja žalosti na svakodnevni život pojedinca.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka