Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto su masovne ubice češće muškarci?

Nakon ubistva 14-oro ljudi u San Bernardinu početkom decembra, mediji su kao iznenađujuću vest preneli informaciju da je jedna od dvoje napadača žena Tašfin Malik.

  Izvor: Foto: Profimedia

To je iznenađujuće, objašnjavaju stručnjaci jer su žene manje nasilne od muškaraca, a masovna ubistva su fenomen koji se pre svega vezuje za muškarce.

Štaviše, žene masovne ubice su „toliko retke da još uvek nisu istražene“, istakao je Džejms Garbarino, psiholog Univerziteta „Lojola“ u Čikagu. „Nema dovoljno slučajeva.“

Pročitajte:Zašto su masovna ubistva tako česta u Americi?

Od ukupnog broja ubistava na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, žene počine od 10 do 13 odsto, objašnjava profesor krivičnog prava Adam Lankford. Kada odluče da počine ubistvo, one retko izaberu vatreno oružje, istakao je on za LiveScience – u samo osam posto slučajeva ubistva vatrenim oružjem napadač je ženskog pola. Međutim, 40 odsto slučajeva trovanja i 20 odsto ubistva izazivanjem požara vezuje se za žene. Bombaši samoubice ženskog pola često se pominju, ali treba imati na umu da je ovakvo masovno ubistvo veoma pasivan oblik nasilja.

Razlozi za to zašto su žene ređe spremne za ovakav zločin još uvek nisu jasni, ali jedna teorija je uglavnom podržana od stručne javnosti – reč je o evoluciji. Muškarci su, naime, hiljadama godina bili nagrađeni za agresivno ponašanje, što se može primetiti i u životinjskom svetu, recimo kada se mužjaci bore za ženku, a ova teorija se ogleda i u popularnoj kulturi, recimo u činjenici da u stripovima akcioni heroji nakon što fizički kazne zločince osvajaju srce glavne junakinje.

Crna inspiracija: Kako masovne ubice dobijaju ideje?

Zaista, seksualna frustracija je tema koja se proteže u zapisima mnogih masovnih ubica, kaže Lankford, a nije mali broj masovnih ubica koji za sobom ostavljaju dnevnike u kojima opisuju svoju mržnju prema ženama ili prema muškarcima koji lakše grade odnose sa ženama.

„Suprotno tome, nije mi poznato da se ijedna žena napadač, iako imamo mali uzorak, žalila zbog toga što ne uspeva da ostvari seksualnu vezu“, kaže Lankford.

Status u društvu ima važnu ulogu u napadima do kojih dolazi u školama, a to je opet fenomen koji se vezuje za muškarce, kaže sociološkinja Univerziteta u Masačusetsu Ketrin Njuman. Pored toga, ona je primetila da se do sad nije dogodio takav napad koji je po tipičnom šablonu masovnog ubistva u školi izvela osoba ženskog pola. Ti dečaci i mladu muškarci na taj način daju svoj odgovor na tvrdnju da se nasilje povezuje s muževnošću. Većina ne spada u usamljenike – oni su pokušavali da postanu deo neke grupe, ali im to nije pošlo za rukom. Zato su odlučili da zamene svoju „gubitničku“ ličnost nekom – sa svoje tačke gledišta – privlačnijom, veruje Njumanova.

Otkrijte: Da li je ova žena najmasovniji evropski serijski ubica?

„Nažalost, to nešto privlačnije je uloga antiheroja“, objašnjava ona.

Devojčice, s druge strane, ne označavaju se kao privlačnije ako su nasilne, dodaje Njumanova, a one se sa svojim problemima s pronalaženjem mesta u nekoj zajednici bore na druge načine: samopovređivanjem ili samo tračarenjem.

Pored toga, muškarci su možda i biološki podložniji takvom ponašanju: kada se varijacije gena MAO-A (monoamin oksidaza A) kombinuju s uzročnicima stresa poput zlostavljanja ili upotrebe droga, rizik za kriminalno ponašanje raste, pokazala su istraživanja. Takođe, pripadnici muškog pola će pre odluke vezane za moral temeljiti na apstraktnim principima nego na empatiji, tvrdi Garbarino.

Najveća misterija u vezi s ubistvom u San Bernardinu jeste zašto Sajed Rizvan Faruk i Tašfin Malik, koji su šest meseci ranije postali roditelji, ostavili svoju ćerku i otišli u krvavi pohod.

„Važno je upamtiti da ubice 'ne puknu' tek tako“, napominje Meri Elen O'Tul, penzionisana radnica Ef-Bi-Aja i autorka knjige „Opasni instinkti: Kako nas osećaj u stomaku izdaje“.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka