Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drastičan pad Beograda na listi najboljih gradova za život

Srpska prestonica je 2012. godine na listi „Ekonomist intelidžens junita“ zauzela 45. mesto, a na najnovijoj se nalazi na začelju.

  Izvor: Foto: Profimedia

Melburn je i dalje grad u kojem se najbolje živi po analizi istraživačke službe britanskog lista Economist, dok se Beograd ove godine nalazi na 97. mestu na listi gradova u kojima je najpogodnije živeti, što je drastičan pad u odnosu na 2012. godinu, kada je bio na 45. mestu.

Saznajte: Šta nedostaje Beograđanima?

Beč se nalazi na drugom mestu liste najboljih gradova za život, a među prvih 10 su i Vankuver, Sidnej, Helsinki i Cirih, dok je najbolje rangirani kineski grad Peking na 69. mestu.

Faktori koji utiču na rangiranje 140 gradova su, između ostalog, bezbednost, zdravstvena zaštita, obrazovanje, infrastruktura i životna sredina, a prema objavljenim podacima, kvalitet života širom sveta opao je za jedan odsto, a stabilnost i bezbednost je lošija za 2,2 odsto usled terorističkih napada i sukoba u zemljama kao što su Sirija, Ukrajina, Tunis i Libija.

Proverite: Kako je stranac fotografijama zarobio neuhvatljive duhove Beograda

Tokom poslednjih pet godina kvalitet života opao je u 57 gradova koji su se ranije nalazili na listi mesta u kojima je najpogodnije živeti.

Prema podacima koje je objavio Ekonomist intelidžens junit (EIU), mesta u kojima se najbolje živi su „gradovi srednje veličine u bogatijim zemljama sa relativno malom gustinom naseljenosti“, pa su veliki gradovi kao London i Njujork lošije rangirani.

Znate likoji su delovi Beograda najzagađeniji?

Poslednjih pet gradova na listi 140 najpogodnijih mesta za život su Tripoli, Lagos, Port Morsbi, Daka i Damask.

Pogledajtereportažu koju je Si-En-En snimio o jednom delu Beograda (VIDEO)

Izvor: 021

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka