Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte čoveka koji se seća svakog dana svog života

Devetog jula 1995. godine, Džoi Degrandis je posetio akvarijum „Šed“ u Čikagu. Taj dan nije bio ni po čemu poseban, ali se on seća kao da se dogodio juče.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naime, ovaj tridesetogodišnjak do najsitnijih detalja pamti gotovo svaki dan svog života od desete godine.

Degrandis je među svega šezdesetak ljudi na svetu kojima je dijagnostikovana hipertimezija, stanje izuzetno preciznog autobiografskog pamćenja.

Iako ovaj jedinstveni talenat ne omogućava Degrandisu da se seti svake sekunde svakog dana, on može da se priseti više iskustava od većine ljudi.

"Mogu da se vratim tačno u određeni trenutak ili datum, a onda da posmatram detalje", kaže on.

"Pamtim šta sam osećao i iskusio u određenom danu i onda razmišljam o tom periodu. Imam osećaj kao da ponovo proživljavam neke dane".

Iako deluje da je to sjajan talenat, on je mač sa dve oštrice.

"To je samoanaliza na najgori mogući način. To je kao da vam je sopstveni um najveći neprijatelj", kaže Degrandis. Najteže mu je to što ne može da kontroliše da li nečega može da se seća. Dakle, on ne može da spreči prisećanje nekog naročito lošeg dana koji je imao, pa ga tako često muče uspomene iz škole u kojoj su ga druga deca maltretirala.

"Ne sećam se šta je siledžija nosio ili šta sam ja nosio, ali se tačno sećam reči koje mi je izgovorio i kako sam se osećao kad sam pao u fontanu", rekao je on. "Sećam se da sam pokušavao da suzbijem suze, hodnika i pločica na podu. To je kao emocionalno putovanje kroz vreme. Kao da vaš duh ponovo proživljava ista osećanja", kaže on.

Povezane vesti

Zbog svog dara često ima probleme i na ljubavnom planu, naročito ako devojka okonča vezu bez nekog objašnjenja. On tada pokušava po svaku cenu da dođe do odgovora i do detalja analizira svoja sećanja na nju.

"Znam da to nije društveno prihvatljivo i čak mi je terapeut rekao da ne treba to da radim. Priđem nekome želeći objašnjenje, a završim tako što izgledam kao budala i pritom tu osobu učinim ljutom", kaže on.

Degrandis je u desetoj godini primetio svoj talenat, ali je dijagnozu dobio tek 26. Uprkos njenim negativnim stranama, on je optimističan i drago mu je što ima tu sposobnost.

"Često sam sebe zabavljam. Kad treba da zaspim, ili dok šetam ulicom, razmišljam šta sam radio na taj dan pre godinu, dve, tri... To je spona s mojom prošlošću koja mi pomaže da budem bolja osoba i pomaže mi da budem ono što sam", kaže on.

Izvor: B92

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka