Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li se razlikuje struktura mozga iskrenih osoba i onih koji često lažu?

Patološki lažovi uživaju u izmišljanu priča i dobro se snalaze čak i kada sagovornik primeti da nisu iskreni. Naučnici su upoređivali strukturu mozga osoba s veštinama patoloških lažova i osoba retko lažu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bele laži, sitne laži, neiskreni osmesi i klimanja glavom nisu nepoznati većini ljudi. To jesu laži, ali se te neiskrenosti ipak razlikuju od prakse patoloških lažova. Oni uživaju u izmišljanju priča, veoma su vešti u tome i to rade čak i nesvesno.

Tim naučnika s Univerziteta Južna Kalifornija sproveo je istraživanje u kome su ispitanici radili testove ličnosti. Nakon serije testova, naučnici su klasifikovali 12 ispitanika kao one koji često lažu, 16 kao antisocijalne ličnosti ali nisu redovno lagali, a 21 osoba je spadala u kategoriju normalnih osoba koje nemaju čestu potrebu da lažu. Nakon formiranja ovih grupa, naučnici su ispitanicima uradili pregled glave magnetnom rezonancom. 

Pogledajte iMože li ljudski mozak da zaustavi vreme?

Rezultati su pokazali da patološki lažovi imaju 25 procenata više bele mase u prefrontalnoj kori mozga u poređenu s antisocijalnom kategorijom. U poređenju s osobama koje ne lažu, patološke lažove karakteriše oko 22 procenata više bele mase u prefrontalnom korteksu.

Kada je u pitanju siva masa, situacija je drugačija. Patološka grupa ima oko 14 procenata manje sive mase u odnosu na osobe koje ne lažu.

Pogledajte iZnate li zašto mozak ima brazde?

Veća količina bele mase daje patološkim lažovima sposobnost da smisle priče tom brzinom da sagovornik ne može primeti da nisu istinite. Pored toga, daje im i moć da brzo reaguju ukoliko sagovornik posumnja u istinitost.

Takođe, manja količina sive mase ima znaajne implikacije na način razmišljanja osoba koje često lažu. siva masa prefrontalnog korteksa nam pomaže da donosimo odluke. To je centar naše moralnosti, a s obzirom da je on smanjen kod osoba koje vole da lažu. Na taj način, patološki lažovi imaju izraženu veštinu izmišljanja priča i laganja, ali nisu u stanju da primete da to nije dobro u moralnom smislu, tvrde naučnici.

Ono što ostaje neistraženo, bar za sada, je da li je taj odnos sive i bele mase posledica čestog laganja ili je takav odnos sive i bele mase urođen.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka