Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medicina i Psihologija

Kada smo počeli da jedemo piletinu?

Autor Jelena Davidović
Autor Jelena Davidović

Nekada se živina uzgajala isključivo za potrebe složenih rituala, a danas je nezaobilazni deo ljudske ishrane. Kako je došlo do toga da se pileće meso nađe na našoj trpezi?

 Izvor: Foto: Azami Adiputera / Shutterstock.com

Uzgoj pilića traje oko nekoliko hiljada godina, ali je piletina u našoj ishrani znatno kraće. Živina se u šestom milenijumu pre nove ere uzgajala u Aziji i Kini za ritualne svrhe i, često, borbe petlova, ali novo istraživanje arheologa s Univerziteta u Haifi pronašlo je vezu između kulinarstva i pilića u Mareši, i to u 400. godini pre nove ere. 

Naime, arheolozi su pronašli veliki broj pilećih kostiju na području nekadašnjeg grada Mareše, što ukazuje da su stanovnici ovog grada uzgajali živinu i zbog obreda i zbog ishrane. Veći broj kostiju je kokošijeg porekla, a uočeni su i tragovi noža, što ukazuje da se pileće meso koristilo za ishranu.

Očigledno je da su stanovnici ovog grada uživali u belom mesu mnogo pre svojih suseda, dok je piletina u Evropi počela da se jede kasnije. Smatra se da su Evropljani za uživanje u pilećem mesu čuli upravo od stanovnika Azije.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka