Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čuveni eksperiment koji je dokazao da su ljudi zli je bio lažan?!

Jedan od najpoznatijih eksperimenata u istoriji psihologije, koji je sproveo Univerzitet u Stanfordu, mogao bi biti nameštaljka.

  Izvor: Foto: Profimedia

Avgusta 1971. godine, u Palo Altu u Kaliforniji uhapšena su desetorica mladića koji su optuženi zbog različitih stvari. Svi su spektakularno privedeni, kao da je reč o velikim zločincima, piše New York Post.

Tako je počao stenfordski zatvorski eksperiment (SPE), koji se i danas smatra jednim od najpoznatijih istraživanja u oblasti socijalne psihologije, i koji je više puta ekranizovan. Poslednji je snimljen 2015. godine The Stanford Prison Experiment, a najpoznatiji je nemački Das Experiment iz 2001. godine.

Pogledajte: Najzanimljivljiji eksperimenti u istoriji psihologije

Iza eksperimenta je stajao mladi profesor psihologije sa Stenforda, Filip Zimbardo. Nekoliko nedelja pre početka eksperimenta u novinama je objavio oglas da traži muške studente za psihološko istraživanje zatvorskog života.

Eksperiment je trebalo da traje između nedelju dana i dve nedelje, a studenti su bili plaćeni 15 dolara dnevno (u protivvrednosti 90 današnjih dolara).

Javilo se 75 mladića koji su se podvrgli psihološkom testiranju. Zimbardo je želeo da nađe samo one koji su bili fizički i emotivno stabilni, sa zdravim stavom prema zakonu. On je naime želeo da odgovori na jedno od najosnovnijih pitanja o ljudskoj prirodi: jesmo li suštinski dobri ili zli?

Da li bi svi, bez obzira koliko bogati, obrazovani ili privilegovani bili, mogli da dosegnu neviđene granice sadizma? I ako da, može li nejednaka raspodela moći određene institucije da probudi tu zver?

Socijalni eksperiment: Da li biste pomogli detetu koje se izgubilo? (VIDEO)

Zimbardo je znao da bi ovaj eksperiment mogao da otvori vrata njegove karijere, pogotovo jer je u pitanju bio period u kojem su Amerikanci provodili noći gledajući užase iz Vijetnama. U martu te godine, četvoro članova porodice Menson, uključujući Čarlsa, osuđeno je na smrt, a svet se još oporavljao od Drugog svetskog rata, slika koncentracionih logora i svega što su čuli na nirnberškim suđenjima, gde je mnogima izgovor bio to što su slušali naredbe, piše Express.hr.

SPE je slučajnim odabirom studente podelio u dve grupe: zatvorenike i čuvare, kojima je rečeno da će ih sve vreme nadgledati kamere.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka