Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatno ljudsko telo: I jezik ima jedinstven otisak – baš kao prsti!

Linije i sitne brazde na jagodicama prstiju nisu jedino što bi stručnjacima moglo pomoći u utvrđivanju identiteta pojedinca. Čeka li nas biometrijski zaokret?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jezik je jedinstveni organ jer se može ispitivati van usne duplje, ali može i ostati zaštićen, odnosno zatvoren u njoj. Međutim, to nije sve po čemu je ovaj organ poseban.

Naučnici Dejvid Đang, Či Liu, Đin Ći Jan i Peng Fei Ši iz Centra za biometrijska istraživanja Politehničkog univerziteta u Hong Kongu i Instituta za obradu fotografija i prepoznavanje oblika su u svojoj studiji „Napredak u biometriji“ prezentovali novitet koji se zasniva na proveri identiteta uz pomoć otiska jezika

Saznajte i: Ko su ljudi bez otisaka prstiju?

Pouzdano automatsko prepoznavanje identiteta je izuzetno atraktivna grana biometrije. Otisci prstiju i celog dlana i snimak očne dužice se već naširoko koriste u sistemima za utvrđivanje identiteta. Lista psiholoških i bihevioralnih osobina koje su primenjene u utvrđivanju identiteta uključuje lice, snimak očne dužice, otisak prista, otisak dlana, oblik šake, glas, potpis i hod. Međutim, mnogi od navedenih parametara se mogu lažirati. Zato biometrija neprestano teži da pronađe nove parametre koji bi u potpunosti bili pouzdani. 

Pogledajte i: Znate li šta je ekološki otisak?

Jedna od odgovarajućih opcija je jezik, jer on ima dosta svojstava pogodnih za potrebe provere identiteta.

Oblik jezika obuhvata nekoliko parametara: dužinu, prevoj, debljinu, širinu i oblik vrha, dok se tekstura fokusira na središnji deo jezika.

Za početak, svaka osoba ima jedinstveni oblik i površinu jezika. Jezik je i jedini unutrašnji organ koji se može sa lakoćom ispitati, jer se lako izlaže spoljašnjosti. Ovo svojstvo je takođe i korisno za potrebe uzimanja otiska jezika. Ni oblik ovog organa ni njegove specifične karakteristike se ne menjaju vremenom. Za razliku od prstiju, on je zaštićen od spoljašnjih uticaja. 

Saznajte i: Zašto mozak ima brazde? 

Zahvaljujući svim ovim parametrima i njihovoj obećavajućoj kombinaciji, tim naučnika je razvio verifikacioni sistem koji koristi otiske jezika. On upotrebljava teksturu jezika i njegove oblikotvorne karakteristike kako bi utvrdio identitet.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka