Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto stare povrede bole "na promenu vremena"?

Možete da predvidite kišu jer vas svaki put pre nego što ona padne boli ruka koju ste polomili još u osnovnoj školi? Pogledajte kako stručnjaci objašnjavaju ovaj mali fenomen ljudskog tela...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučna stanovišta o ovom fenomenu, koji se proučava još od početka XX veka, različita su.

Pogledajte i: Povremene halucinacije su... sasvim normalne?

Ideja da neki bolovi u telu mogu da ukažu na promenu vremena prisutna je u civilizaciji još od doba stare Grčke. Tipično objašnjenje veze koja postoji između bolova i vremenskih prilika jeste da pad atmosferskog pritiska uzrokuje širenje mekog tkiva i tečnosti u zglobovima, te nadražuje nerve i izaziva osećanje bola, posebno u artritičnim zglobovima ili onima koji su u prošlosti pretrpeli povredu.

Neke studije objašnjavaju da promene u atmosferskom pritisku povećavaju bol, dok druge tvrde da ga smanjuju, ipak ima i onih koji poriču uzročno-posledični odnos. Uticaj temperature i vlažnosti je bio predmet nekih proučavanja, ali nijedno od njih nije došlo do nekih pouzdanih činjenica koje bi objasnile ovaj fenomen. 

Pogledajte i: Psihološki fenomeni: Zašto doživljavamo "deža vi"?

Najveća prepreka u izučavanju ove pojave je to što naučnici moraju da se oslone da ispitanikov subjektivni doživljaj bola, koji nije pouzdan. Samim tim, upoređivanje subjektivnih utisaka je teško i neprecizno. 

Saznajte i: Da li bismo pre povredili sebe ili neznanca?

Iako se ovaj fenomen može objasniti na psihološkom nivou, naučnici i dalje tragaju za objektivnim, argumentovanim rešenjem ove misterije. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka