Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psihološki fenomeni: Zašto doživljavamo "deža vi"?

Koliko puta vam se dogodilo da imate osećaj da ste nešto već videli, osetili ili rekli? Osećaj da proživljavate nešto po drugi put? Postoji li logično objašnjenje ove pojave?

  Izvor: Foto: Profimedia

"Deža vi" (fr.  "već viđeno") ili promnezija (grč. "predsećanje") predstavlja snažan utisak da je osoba već videla nešto što zapravo vidi prvi put. Sigmund Frojd je smatrao da novi utisak podseća na neki raniji, zaboravljeni, odnosno potisnuti doživljaj. Parapsiholozi smatraju da je to iskustvo koje vodi poreklo iz prošlog života, dok će većina naučnika samo slegnuti ramenima kad se nađe pred ovim pitanjem.

Povezane vesti

Međutim, postoje naučnici koji se nalaze na istoj strani kada je u pitanju hipoteza da se "deža vi" oslanja na emocionalne rekacije koje se javljaju kao odgovori na slične događaje. Drugi, pak smatraju da je u pitanju vremenska razlika, odnosno jaz između trenutka doživljavanja, proživljavanja i pamćenja.

Kris Mulin, britanski profesor koji se bavi izučavanjem pamćenja, smatra da "deža vi" nastaje kao posledica mešanja, odnosno zbrke u pamćenju. 

Druga hipoteza uključuje drugu moždanu grešku; ovaj put, problem je u našem sećanju, kaže En Kliri, profesorka kognitivne psihologije na Državnom univerzitetu u Koloradu. Nešto u novoj situaciji aktivira sećanje sličnog iskustva iz prošlosti, ali naš mozak ne uspeva da ga se seti.

Povezane vesti

Upravo nas činjenica da ne postoji jedinstveno objašnjenje ovog psihološkog fenomena podseća koliko još treba da učimo o sopstvenoj vrsti...

Možda će vas zanimati  i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka