Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psiholozi istraživali zašto je Anakin Skajvoker postao Dart Vejder

Da li je zaista Sila umešala svoje prste u ovaj neobični preobražaj ili je neki psihički poremećaj igrao ulogu u rađanju Darta Vejdera?

  Izvor: Foto: Shutterstock/ Stefano Buttafoco

Erik Bui, psihijatar u Univerzitetskoj bolnici u Tuluzu, sa svojim kolegama je istraživao psihologiju Darta Vejdera i otkrio nešto zanimljivo: ovaj filmski lik pokazuje u drugom i trećem delu „Ratova zvezda“ obrasce ponašanja koji bi mogli da ukažu na granični poremećaj ličnosti.

Saznajte: Da li prava svetlosna sablja može biti napravljena?

Kako je dr Bui objasnio, on ispoljava šest od devet simptoma ovog poremećaja, ako se u obzir uzmu simptomi koji su definisani u „Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje“. Treba napomenuti da je dovoljno ispoljiti svega pet da bi se borderlajn dijagnostikovao.

Bui, naime, navodi da je ovaj junak – dok je još bio Anakin Skajvoker – pokazivao impulsivnost i bes, suočio se i sa strahom od napuštanja, verbalizovao svoje paranoidne misli i, na kraju svog puta ka transformaciji, ispoljio nesigurnost po pitanju svog identiteta – toga ko je on zaista.

Pogledajte i: Najzanimljivljiji eksperimenti u istoriji psihologije

Koliko je Dart Vejder reprezentativan primer pokazuje i to što Bui i njegova koleginica Rejčel Rodžers iz Centra za primenjenu psihologiju koriste priču o Skajvokeru-Dartu Vejderu tokom svojih predavanja o graninom poremećaju ličnosti. Oni napominju da je razumevanje dijagnoze ovog lika važno iz još jednog razloga: s obzirom na to da se ovaj poremećaj dijagnostikuje isključivo kod odraslih, tinejdžeri imaju priliku da na primeru jednog od najpozantijih likova popularne kulture na vreme uoče simptome.

„Verujem da bi psihoterapija pomogla Anakinu i da bi ga sprečila da pređe na mračnu stranu“, rekao je dr Bui. „Korišćenje mračne strane Sile moglo bi biti slično upotrebi droge: kada je koristite osećaj je odličan, menja vaše stanje svesti, a znate da to ne bi trebalo da radite.“

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka