Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko su ljudi bez otisaka prstiju?

Otisak prsta je naš lični pečat, nešto što nas razlikuje jedne od drugih. Na svetu na postoje dve osobe s istim otiskom, ali postoje one koje nemaju otisak prsta.

  Izvor: Foto: Profimedia

Adermatoglifija - odsustvo otisaka - izuzetno je redak genetski poremećaj. Za sada su nauci poznate samo četiri porodice koje nose ovakav gen i čiji pojedini članovi ispoljavaju ovaj nedostatak. 

Povezane vesti

Nedavno je objavljena studija o osobi koja vodi poreklo iz Švajcarske i koja nema otisak prstiju. Ovaj fenotip povezuje se s hromozomom 4q22. Naime, upravo na ovom genu uočena je mutacija koja se manifestuje kao nedostatak jednog posebnog proteina u koži. Ovaj heterozigotni način mutacije je nasledan. 

Postoje još neka stanja koja mogu da izazovu nestanak otiska prstiju, ali je adermatoglifija jedino urođeno stanje, koje se može prenositi sa kolena na koleno. 

Povezane vesti

Daktiloskopija je grana kriminalistike koja se bavi proučavanjem papilarnih linija, formiranih u raznim oblicima na jagodicama i člancima prstiju, dlanovima i stopalima u cilju identifikacije, dokazivanja identiteta, živih i mrtvih osoba, kao i počinitelja dela kžnjivih zakonom. Osnovna svojstva papilarnih linija su: nepromenjivost, individualnost, klasifikacija i prenosivost.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka