Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Adamova jabučica dobila ovaj naziv?

Poreklo ovog termina seže do biblijskog trenutka kada je Eva dala Adamu zabranjeno voće, koje je obično predstavljeno jabukom.

  Izvor: Foto: Profimedia

Termin potiče od legende da je, nakon što je zagrizao "jabuku", jedan komad voćke ostalo zaglavljen u Adamovom grlu, pa je napravio izbočinu.

Naravno, prema Bibliji, Adam i Eva nisu pojeli jabuku, već plod s Drveta znanja o dobru i zlu, i to očigledno jedini. Osim očigledne činjenice da ne znamo da li se iko oseća posebno dobro ili zlo nakon što pojede jabuku, drvo jabuke ne može samo da se oplodi; tako da je potrebno da imate više od jednog da bi se proizvelo voće, što prilično pobija celu ovu teoriju.

Pogledajte i: Istočno od Adama

To nas dovodi do pitanja zbog čega većina misli da su u Bibliji navodi da su Adam i Eva pojeli baš jabuku, nakon čega su bili izbačeni iz Rajskog vrta? Zbog čega nije u pitanju pomorandža ili breskva ili jednostavno ono što je zapravo navedeno u Bibliji?

Akila Pontski ili apostol Akila, koji je prevodio Stari zavet u II veku s hebrejskog na grčki jezik, uzeo je slobodu da drvo opiše kao drvo jabuke, iako prvobitni tekst to ne govori. Verovatno je to odlučio usled činjenice da ga je prevodio za Grke i zbog toga što su u grčkoj mitologiji jabuke često prisutne kao simboli požude i uništenja.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka