Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako hemioterapija utiče na mozak?

Složena terapija kao što je ona kojom se leči kancer ne deluje lokalno, već je potpuno normalno da se njeni efekti odraze i na mozak.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kada se neki pojedinci podvrgnu hemoterapiji, obično vremenom primete promene u pamćenju, koncentraciji i načinu na koji razmišljaju. 

Prvi takvi slučajevi zabeleženi su kod žena s rakom dojke koje su bile podvrgnute tretmanu, a s godinama su brojni pacijenti bili zabrinuti, šalili se ili nervirali zbog tih "mentalnih izmaglica" koje dolaze s onim što su oni nazvali "hemomozak". Naučnici su prvi put bili u mogućnosti da pokažu da "hemomozak” ima stvarne posledice.

Povezane vesti

Najnovije istraživanje otkrilo je da ljudima koji su iskusili takvo stanje nedostaje sposobnost održavanja usredsređenosti vlastitih misli.

"Zdrav mozak potroši neko vreme na lutanje, ali je i neko vreme u potpunosti uključen. Otkrili smo da taj 'hemomozak' hronično luta, on je zapravo konstantno isključen", rekao je Tod Hendi, profesor psihologije na Univerzitetu Britanska Kolumbija.

Naučnici su otkrili da oni s "hemomozgom" neretko ostanu u takvom stanju. To je razlog zbog kojeg 50 odsto pacijenata koji su mislili da će biti pogođeni takvim stanjemoseća potrebu da stalno sve zapisuje i obavlja samo najjednostavnije moguće zadatke.

Povezane vesti

Prilikom istraživanja naučnici su koristili elektroencefalogram (EEG) kako bi pratili moždanu aktivnost pacijentkinja obolelih od raka dojke, dok su izvršavale niz zadataka. Oni su otkrili da su pacijentkinje izlečene od raka dojke imale manju verovatnoću zadržavanja kontinuirane pažnje u poređenju sa zdravim osobama – čak i do tri godine nakon tretmana.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka