Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trenutak u istoriji: Počasni stražar u nesvesti pred kraljicom Elizabetom II

Sve je delovalo potpuno uobičajeno te davne 1970. godine, na dan kada je trebalo da bude izvedena tradicionalna svečanost britanske vojske pod nazivom "Pozdrav bojama".

  Izvor: Foto: Profimedia

Pozdrav bojama je svečanost koju izvode pukovi britanske vojske i vojske Komonvelta i predstavlja tradiciju britanskih pešadijskih pukova još od XVII veka, iako njeni koreni sežu mnogo dalje. U striktnom britanskom vojnom protokolu postoje čak i pravila za to kako se onesvestiti dostojanstveno. Te 1970. godine pred kraljicom Elizabetom II jedan od pripadnika počasne straže se onesvestio.

Saznajte i: Možete li da pretpostavite čemu je služila ova građevina?

Postoje dva razloga povezana s višečasovnim stajanjem zbog kojeg se počasni stražari mogu onesvestiti: prevelika vrućina i ispravljena kolena. Obično je kombinacija obe stvari ta koja dovede do onesvešćivanja. Zapravo "nemojte da ispravljate kolena!" svet je koji dobijaju vojnici koji stoje u formaciji duži vremenski period na vrućini.

Otkrijte i: Kako je fudbal postao – soker?

Ispravljanjem kolena, oslanjate čitavu svoju težinu na kosti zbog čega mišići ne rade. Kada se krv nađe u nogama, potrebna je akcija nožnih mišića da bi se vratila u srce. Ispravljanjem kolena dobijamo lakši način da se ispravimo i stojimo uspravno, ali takvo stajanje smanjuje korišćenje nožnih mišića. To uzrokuje da se krv taloži u našim nogama, efektivno presecajući cirkulaciju.

Software:Paint.NET v3.5.11
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka