Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medicinska misterija stara dva milenijuma

Jeste li čuli za "cara čija je glava drhtala"? Dž. E. Rajs istraživala je zdravstveno stanje čuvenog Rimljanina.

 Izvor: Foto: Profimedia

Rođen 10. godine pre naše ere, Tiberije Klaudije Neron Germanik preživeo je unutrašnje borbe Kuće Julija-Klaudija i postao car Rima 41. godine naše ere sa 50 napunjenih godina, nakon što je ubio svog nećaka Kaligulu.

Pogledajte i: Kako su Rimljani u XV veku dočekali devojku iz Starog Rima

Vladao je Rimskim carstvom 14 godina, sve dok nije umro pod sumnjivim okolnostima u 64. godini. Ono što je zapanjujuće zapravo jeste što je uopšte postigao sve to, s obzirom da je tokom većeg dela života patio od parališuće bolesti, koju karakterišu takve spoljašnje manifestacije da je njegova porodica dovodila u pitanje stanje njegovog uma. Ipak, navodi o njegovoj dugoj i naizgled uspešnoj vladavini stvaraju utisak da njegove intelektualne sposobnosti, kao ni životni vek nisu bili pod uticajem neobičnih okolnosti.

Saznajte i: Jesu li "Zar i ti, sine Brute?" zaista bile poslednje Cezarove reči?

Priroda njegove bolesti bila je izvor spekulacija; spektar mogućih uzroka krćeće se od kretenizma, preko hidrocefalije, epilepsije, dečje paralize do alkoholizma.

Međutim, nijedna dijagnoza nije potpuno u skladu sa istorijskom slikom hroničnog poremećaja motornih funkcija koje ne utiču na intelekt i normalan život. Možda najverovatnije nagađanje do danas predstavlja cerebralna paraliza. Informacija koja se može izvući iz istorijskih izvora ukazuje da se Klaudijevo stanje može smestiti u opštu kategoriju poremećaja kretanja.

Ponovnim proverama dokaza dolazi do nove perspektive imperatorove bolesti i navodi da je ona možda bila jedan oblik distonije.

* Ove teorije objavljene su u naučnom časopisu Journal of the Royal Society of Medicine, pod naslovom "Car čija je glava drhtala: Klaudijev poremećaj kretanja"

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka