Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dojenje je povezano s inteligencijom?

Istraživanjem koje je trajalo gotovo 30 godina uvrđeno je da postoji veza između toga koliko dugo majke doje svoje bebe i koliko će iznositi koeficijent inteligencije mališana.

  Izvor: Foto: Profimedia

Naime, istraživanje koje su sproveli brazilski naučnici započeto je 1982. godine, a obuhvatilo je 3.500 beba iz svih društvenih slojeva Brazila. Rezultati su pokazali da su bebe koje su duže hranjene majčinim mlekom kao odrasle imale viši koeficijent inteligencije.

Proverite: Postajemo li sve inteligentniji ili...?

Kako su objasnili stručnjaci, premda je odranije poznato da majčino mleko neznatno utiče inteligenciju, sada je utvrđeno da osobe koje su se kao deca hranile na ovaj način imaju u tridesetoj godini, u proseku, koeficijent inteligencije, viši za četiri poena, jednu godinu školavanja više i bolju zaradu.

Saznajte postoji li gen za inteligenciju.

Istraživanje je sprovedeno analiziranjem dveju grupa - jednu su činile osobe koje su dojene kraće od jednog meseca, a drugu osobe koje su sisale majčino mleko duže od godinu dana. Rezultati su jasno pokazali da su oni koji su duže bili majčino mleko bili u daleko povoljnijem položaju po pitanju inteligencije, obrazovanja i zarade u svojoj tridesetoj godini.

Dr Bernardo Lesa Horta s Univerziteta "Pelotas" u Brazlu istakao je jednostavno objašnjenje za ovo zanimljivo otkriće: majčino mleko je odličan izvor masnih kiselina koje su ključne za razvoj mozga kod novorođenčadi i odojčadi.

Pročitajte: Evolucija inteligencije

Uz to, nije isključeno da je, jednim delom, tajna i u kontaktu između majke i deteta, uspostavljanju veze i bliskosti.

“Ipak, važno je napomenuti da je dojenje samo jedan od mnogih faktora koji utiču na ishod nečije budućnosti i obrazovanja”, zaključio je.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka