Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto imamo trepavice?

Danas kozmetička industrija obraća posebnu pažnju na ženske trepavice i one se smatraju jednim od simbola lepote. Čini se da se malo nas zapitalo - zbog čega su one uopšte tu?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kozmetičari se verovatno neće složiti, ali naučnici smatraju da optimalna dužina trepavica iznosi trećinu od širine oka. Ovakav odnos pomaže u održavanju vlažnosti oka - makar je to jedan od zaključaka nove studije koja pokušava da odgovori na pitanje čemu služe trepavice.

Pročitajte i: Šta nam pluta očima?

"Pretpostavlja se da štite oči od sunca, prašine i da su korisne pri treptanju", kaže Dejvid Hju, inžinjer mehanike na Institutu za tehnologiju u Džordžiji.

Hju je s kolegama uzeo mere širine oka i dužine trepavica od dvadeset i dva sisara i poređao ih od najnižih ka najvišim - od ježa ka žirafi. Istraživači su otkrili da su trepavice duže ukoliko je oko šire. U proseku, trepavice kod životinja su duge koliko i trećina širine oka.

Saznajte i: Da li su kamilje grbe ispunjene vodom?

Istraživači su posumnjali da je dužina trepavica povezana sa protokom vazduha, pa su izveli ekspriment kako bi potvrdili ili pobili svoju sumnju.

U laboratoriji su napravili repliku ljudskih očiju i posmatrali su koliko će vrremena biti potrebno da presuše suzni kanali u tunelu sa slabijim protoku vazduha. Došli su do zaključka da trepavice optimalne dužine najbolje suzbijaju isušivanje suznih kanala. Trepavice, zapravo, preusmeravaju strujanja vazduha u odnosu na površinu oka. Kada ne bismo imali trepavice, oko bi postalo preosetljivo na bakterije koje su uzročnici mnogih infekcija. Ukoliko su trepavice predugačke, one mogu da utiču na isušivanje oka.

Pogled kroz mikroskop: Ljudsko oko kakvo do sada niste videli

"Što su gušće trepavice - to bolje", kaže Hju.

Zanimljivo, utvrđeno je da kamile imaju dva reda gustih trepavica - dupli sloj predstavlja dvostruku zaštitu od suvog vazduha punog peska. Dakle, guste trepavice bolje i efektnije štite površinu oka, kažu istraživači.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka