Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muškarci su skloniji besmislenim rizicima

Muškarci su skloniji reskiranju od žena, a takođe su ispred žena kada je u pitanju preduzimanje rizičnog ponašanja koje je izuzetno "idiotsko".

  Izvor: Foto: Profimedia

Samim tim, većina dobitnika Darvinove nagrade su muškarci, navodi se u najnovijem istraživanju. Kako bi postala dobitnik Darvinove nagrade, te smešne časti koja se dodjeljuje već više od 20 godina, osoba mora umreti na "izuzetno idiotski način". Na primer, jedna osoba koje se navode u istraživanju je "terorista koji je poslao pismo bombu s nedovoljnim iznosom poštanskih maraka, a kada mu se pismo zbog toga vratilo, ne razmišljajući ga je otvorio", napisali su naučnici.

Pogledajte i: Visoke potpetice su za muškarce

Naučnici iz Velike Britanije koristili su bazu podataka svih dobitnika Darvinove nagrade (od 1995. do 2014.) kako bi proverili teoriju koju su nazvali "teorija idiotskih muškaraca" i videli da li su muškarci uopšteno više skloniji preduzimanju rizika, naročito "idiotskih rizika". Istraživači su pregledali priče svih nominovanih za tu nagradu, s posebnim naglaskom na pol pobednika. Za osvajanje te nagrade, činjenice o okolnostima smrti moraju biti proverljive.

Saznajte i: Zašto žene žive duže?

Istraživači su prvobitno na uvid dobili 332 slučaja za koje je Odbor Darvinove nagrade potvrdio da se radilo o pravim incidentima, ali je u kasnijoj analizi isključio 14 slučajeva smrti avanturističkih parova, razmatrajući na kraju 318 slučajeva. Među njima je bilo samo 36 žena. Ostala 282 dobitnika ili 88,7 odsto, bili su muškarci. Dobijeni rezultati potvrdili su teoriju da su "muškarci idioti, a idioti rade glupe stvari", naveli su naučnici.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka