Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto u snovima trčimo sporije?

Čak i najsmireniji ljudi na planeti su barem jednom sanjali da ih neko ili nešto juri, a oni nisu u stanju da kreću brzo.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ukoliko ste se ikada pitali zašto u snovima trčite toliko sporo, nedavno istraživanje je pokazalo da je uzrok tome to što se snovi zapravo doživljavaju kao usporeni snimak. Danijel Erlačer, profesor s Univerziteta u Bernu, sproveo je istraživanje koristeći lucidne sanjare one koji mogu da kontrolišu svoje snove.

Saznajte i: Šta bi bilo da ne moramo da spavamo?

Naučnici su zahtevali od sanjara da označe vreme koristeći ranije dogovoren pokret očima. Volonteri su zatim jednostavno računali vreme praveći 10 koraka ili izvodeći gimnastičku tačku za koju im je bilo potrebno isto vreme kao za 10 koraka, a sve to beležeći vreme očnim pokretima.

Otkrijte i: Zašto ne možemo da golicamo sami sebe?

Kada je upoređeno vreme potrebno za šetanje ili gimnastiku u snu s onim u stvarnom životu, naučnici su otkrili da, dok je za sve bilo potrebno više vremena u stanju sna, "značajne razlike su otkrivene samo kod zadataka sa motornom aktivnošću (šetanjem i gimnastikom)".

Konkretno, bilo je potrebno čak 50 odsto više vremena za izvođenje tih zadataka u snu nego na javi. Naučnici pretpostavljaju da je to rezultat sporijeg rada mozga dok spavamo, mada ima i drugih pretpostavki.

Neurolozi savetuju: Pišite rukom što češće

"Vaše noge predstavljaju osnovni pogon dok se krećete kroz život. Ukoliko osećate da su vam noge veoma spore, onda osećate da postoji nešto što pruža otpor vašem napretku", kaže psiholog snova Ian Volas.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka