Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto žene žive duže?

Ako još uvek postoje muškarci koji veruju da su žene slabiji pol, vreme je da im pokažete ovaj članak.

  Izvor: Foto: Profimedia

Najosnovniji dokaz izdržljivosti žena je moć preživljavanja, gde su žene u tom segmentu "jače" od muškaraca - nadžive ih za pet do šest godina. U starosnoj dobi od 85 godina odnos je 6:4 u korist žena, u dobi od 100 godina odnos je 2:1 u korist žena, a u dobi od 122 godine koja drži svetski rekord ljudske dugovečnosti odnos je 1:0 u korist žena.

Saznajte i: 10 najstarijih živih vrsta na Zemlji

Ali, zašto žene žive duže od muškaraca?

Jedna teorija kaže da muškarci "kopavaju sebi rano grob" teškim fizičkim radom i stresom na poslu. Da je to istina, tada bi se taj odnos u današnjem vremenu polne ravnopravnosti izjednačio ili barem smanjio. Ipak, nema dokaza da se to događa. Današnje žene nadživljuju muškarce u istoj meri u kojoj su nekadašnje domaćice nadživljavale muževe radnike. 

Otkrijte i: Koji faktori utiču na to kako starimo?

Uz to, ko istinski veruje da su ondašnji radni životi muškaraca bili opasniji po zdravlje od ženinog života u kući? Samo pomislite na stres koji je oduvek prisutan u tradicionalnoj ulozi žene: ženin život u prosečnom domaćinstvu može biti podjednako naporan kao i muškarčev posao van kuće. Zaista, statistički gledano, muškarci u braku  prolaze daleko bolje od svojih žena – oženjeni muškarci žive mnogo duže od samaca, dok udate žene žive samo malo duže od samih žena. Ko onda ima lakši život?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka