Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medicina i Psihologija

Zašto žene žive duže?

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Ako još uvek postoje muškarci koji veruju da su žene slabiji pol, vreme je da im pokažete ovaj članak.

 Izvor: Foto: Profimedia

Najosnovniji dokaz izdržljivosti žena je moć preživljavanja, gde su žene u tom segmentu "jače" od muškaraca - nadžive ih za pet do šest godina. U starosnoj dobi od 85 godina odnos je 6:4 u korist žena, u dobi od 100 godina odnos je 2:1 u korist žena, a u dobi od 122 godine koja drži svetski rekord ljudske dugovečnosti odnos je 1:0 u korist žena.

Saznajte i: 10 najstarijih živih vrsta na Zemlji

Ali, zašto žene žive duže od muškaraca?

Jedna teorija kaže da muškarci "kopavaju sebi rano grob" teškim fizičkim radom i stresom na poslu. Da je to istina, tada bi se taj odnos u današnjem vremenu polne ravnopravnosti izjednačio ili barem smanjio. Ipak, nema dokaza da se to događa. Današnje žene nadživljuju muškarce u istoj meri u kojoj su nekadašnje domaćice nadživljavale muževe radnike. 

Otkrijte i: Koji faktori utiču na to kako starimo?

Uz to, ko istinski veruje da su ondašnji radni životi muškaraca bili opasniji po zdravlje od ženinog života u kući? Samo pomislite na stres koji je oduvek prisutan u tradicionalnoj ulozi žene: ženin život u prosečnom domaćinstvu može biti podjednako naporan kao i muškarčev posao van kuće. Zaista, statistički gledano, muškarci u braku  prolaze daleko bolje od svojih žena – oženjeni muškarci žive mnogo duže od samaca, dok udate žene žive samo malo duže od samih žena. Ko onda ima lakši život?

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka