Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li da jedan ljudski organ može da se regeneriše?

Jeste li znali da samo 25 odsto jetre može da se regeneriše u čitavu jetru? To, međutim, nije prava regeneracija, već više neka vrsta kompenzatorskog rasta.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Jetra je jedini ljudski unutrašnji organ koji ima sposobnost prirodne regeneracije izgubljenog tkiva. Režnjevi koji su uklonjeni ne izrastaju ponovo, tako da rast jetre predstavlja restauraciju njene funkcije, a ne originalne forme. Sa druge strane, kod prave regeneracije vraćaju se i originalna funkcija i forma.

Saznajte i: Koliko ćelija sadrži ljudski organizam?

Kod jetre, veliki delovi tkiva se formiraju, ali je za formiranje novih ćelija potrebna dovoljna količina materijala tako da cirkulacija krvi postane aktivnija.

Otkrijte i: Ljubav prema šećeru

Naučni i medicinski radovi vezani za regeneraciju jetre često pominju legendu iz grčke mitologije prema kojoj je titan Prometej zakovan za Kavkaz, svakog dana morao da trpi strašne bolove koje mu je nanosio orao kljucajući mu jetru. Tokom noći, jetra bi zarasla, a novi dan je značio novu gozbu za orla i novi bol za Prometeja.

Pročitajte i: Bubrezi odrasle osobe stalno rastu i preoblikuju se

Mit ukazuje na mogućnost da su Grci znali za neverovatnu sposobnost samooporavka jetre, ali je ta tvrdnja još uvek bez dokaza, te ostaje u domenu spekulacija.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka