Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zagađenje vazduha - uzrok razvoja ADHD-a kod dece?

Nova istraživanja otkrila su da različiti zagađivači vazduha poput PAH-a, utiču na razvoj hiperkinetičkog ili hiperaktivnog poremećaja (ADHD) kod dece.

  Izvor: Foto: Profimedia

Policiklički aromatski ugljovodonici, skraćeno PAH, nastaju kao rezultat nepotpunog sagorevanja fosilnih goriva, drveća i različitog otpada.

Frederika Perera sa Univerziteta u Kolumbiji istraživala je kako izloženost materijama iz okoline utiče na zdravlje deteta. U novom istraživanju, sa svojim timom je izučavala uticaj izloženosti zagaćivačima iz vazduha kod 233 trudnice, nepušačice. Perera i njen tim fokusirali su se na nepušačice, jer sagorevanjem duvana takođe nastaju PAH-ovi koje pušač unosi u pluća, a cilj je bio odrediti uticaj drugih izvora PAH-a koje je teže izbeći u svakodnevnom životu.

Pogledajte i: Devojčica koja prepoznaje skoro sve fontove

Tim je započeo uzimanjem uzoraka krvi svake trudnice. Razlog za to je što svi zagađivači vazduha koji dospeju u krvotok žene, takođe završavaju i u krvotoku deteta. Nakon 9 godina istraživači su ispitivali pokazatelje problema pažnje kod te dece. Svakoj majci postavljena je serija pitanja u vezi njenog deteta kako bi se otkrili uobičajeni simptomi ADHD-a. Saobraćaj i kućno grejanje bili su glavni izvori zagađivača vazduha kod testiranih žena. Neke od ispitivanih žena imale su niske, a neke visoke nivoe PAH-a u krvi. One s visokim nivoima PAH-a imale su pet puta veće izglede da dobiju decu koja će pokazati određene simptome ADHD-a.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka