Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako zvuči Wi-Fi? (AUDIO)

Ako ste imali pristup Internetu pre 2000-ih, verovatno se jako dobro sećate onog iritirajućeg zvuka modema prilikom pokušaja da se "prikačite" na mrežu. Ovih dana, jedina buka koju možete čuti je ona koju proizvodi tastatura ...

 Izvor: Foto: Profimedia

Međutim, to nije slučaj i s Frenkom Svejnom koji može da čuje kako zvuči Wi-Fi gde god da pođe. Ne, on nema retku genetsku mutaciju, ali ima slušni uređaj i vrlo pametan softver.

Svejn je počeo da gubi sluh u svojim 20-im i od tada ima različita slušna pomagala. Ipak, njegova želja nije bila da čuje poznate zvukove koji postepeno blede, već je hteo da čuje nešto što ljudi uopšte ne mogu čuti – zvuk bežične komunikacije.

Da bi uspeo u tome, udružio se s audio-umetnikom Danielom Džonsom, a pomoću podrške za inovacije napravili su program Phantom Terrains koji omogućava da čujemo Wi-Fi. Softver je instaliran na ajfon i pomoću ugrađenog Wi-Fi senzora ima mogućnost da prikuplja podatke poput imena rutera, načina šifriranja i udaljenosti od uređaja.

„Snaga signala, smer, ime i sigurnosni nivo prebačeni su u zvučni zapis koji se sastoji od prednjeg i zadnjeg sloja zvuka: pojavljuju se udaljeni signali koji iskaču kao udarac na Gajgerovom brojaču, dok najjači signali pretvaraju ID vlastite mreže u iskrivljenu melodiju. Zvučni zapis konstantno je spojen sa mojim slušnim uređajem, a dodatni sloj zvuka izmešan je s normalnim učinkom slušnog uređaja, postajući tako deo mog sluha. Dokle god imam ajfon sa sobom, mogu čuti kako zvuči Wi-Fi”, navodi Svejn

Međutim, Svejn se nije zaustavio samo na tome.

Lutajući južnim Londonom prikupljao je podatke o tome gde se sve nalaze Wi-Fi signali, a dobijene informacije vizuelno je iskazala dizajnerka Stefani Posavec. Mapa koja je nastala iz toga pokazuje nam gde se tačno nalaze ruteri, njihovu propusnost i nivo šifriranja. Iz tih podataka, Svejn je mogao da vidi kako u stambenim područjima prevladavaju ruteri niske sigurnosti, dok su u poslovnim četvrtima uglavnom prisutni odlično zaštićeni ruteri. Pa, iako ne postoji nekakav tretman koji bi mu mogao vratiti sluh, ova nova tehnologija omogućava mu da čuje stvari koje niko drugi ne može čuti. Osim toga, Svejn već razmišlja i o drugim zvukovima koje bi mogao dodati svom slušnom repertoaru.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka