Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je nastao horoskop?

Prvobitni počeci astrologije izgubljeni su u istoriji. Još od vremena Vavilona (1800. - 1700. god. p.n.e) postoje prvi zabeleženi pokušaji da se naizgled prosti bazični problemi, poput gladi, smrti ili rata dovedu u vezu sa pozicijom ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ovi zapisi su sačuvani na širokoj teritoriji od današnje Turske, pa sve do Iraka i Irana. "Venerine tablice Amisaduke", kojima je praćeno kretanje planete Venere, bile su kopije ranijih posmatranja izvedenih u vreme kralja Amisaduke, desetog vladara prve vavilonske dinastije, oko 1626. godine pre naše ere.

Saznajte i: Horoskop - jedna astrolagarija

U najranijim vremenima, znamenja koja su rezultat astronomskih posmatranja primenjivana su isključivo na vladare ili na pitanja društvenog blagostanja. Tek kasnije je dozvoljeno da pojedincima, zakonom, budu dozvoljena predviđanja za budućnost. U Rimu, astrologija je bila toliko popularna da ju je Avgust (63. god. p.n.e - 14. god. n.e) zabranio kao opasnu za pravilno sprovođenje vlasti.

Astrologija je u svom povoju bila prvobitna potraga za znanjem - pokušaj da se u položaju zvezda i planeta otkriju neka značenja za ljude koja im mogu omogućiti da predvide budućnost, kao da je ta budućnost zapisana, nejasno ali slavno, u nebeskim obrascima koji se svake noći predstavljaju posmatračima.

Prvim posmatračima bilo je poznato samo pet planeta - Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn. Pošto su bile nazvane po bogovima, verovalo se da predstavljaju božanska tela, a njihovo kretanje naspram pozadine sastavljene od mitskih bića predstavljenih sazvežđima delovalo je veoma značajno. Ta veza između boga i "znaka" postala je temelj za ideju da se budućnost čovečanstva može pronaći proučavanjem nebesa.

Pogledajte i:Zašto je horoskop prevara?

Na početku su postojale dve podele u astrologiji. Časovna astrologija bavila se merenjem kretanja zvezda i planeta i time predviđala njihov položaj. Ta grana se vremenom pretvorila u astronomiju. Časovna astrologija bila je osnova za izvođenje drugog tipa, sudske astrologije, popularnog aspekta koji je nudio - i dalje nudi - predviđanja klijentima.

Takva ideja je primamljiva zato što se čini da uprošćava život. Ona stvari poput međuljudskih odnosta i sudbine naroda pripisuje zvezdama. Čini se da ona eliminiše razumljivu zabunu koju nudi život, zabunu koju su stvorili napredak novih tehnologija i veoma specijalizovano znanje koje je van dometa i razumevanja prosečne osobe. Takođe se čini da ona uklanja potrebu za ličnom odgovornošću, prebacujući je na sudbinu, ali dozvoljavajući da se proviri u budućnost što može doneti neku prednost.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka