Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stotinu mozgova nestalo s Univerziteta u Teksasu

Ovoj instituciji nedostaje oko stotinu mozgova, što je skoro polovina od ukupnog broja primeraka u kolekciji, koju Univerzitet drži u teglama sa formaldehidom.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Jedan od nestalih mozgova navodno pripada Čarlsu Vitmanu, koji je 1966. godine sa 28. sprata zgrade Univerziteta u Teksasu snajperskom puškom upucao 16 osoba i ranio 32, pre nego što ga je ubio policajac.

Saznajte i:Koliko je brz ljudski mozak?

"Mislimo da je neko uzeo mozgove, ali još uvek nismo sigurni.", rekao je profesor psihologije Tim Šaler, jedan od kustosa kolekcije

Drugi kustos, profesor psihologije Lorens Kormak rekao je: "Moguće je da je došlo do širenja informacije, pa da su ih studenti i drugi uzeli za svoje dnevne sobe i šale za Noć veštica."

Državna bolnica u Ostinu je donirala mozgove Univerzitetu u Teksasu pre oko 28 godina po dogovoru o "privremenom posedovanju". Šaler kaže da je njegova psihološka laboratorija imala mesta samo za 100 mozgova, tako da su ostali premešteni u podrum Centra za životinjske resurse Univerziteta u Teksasu.

"Oni više nisu u podrumu", rekao je Kormak.

Otkrijte ičiji je mozak manji - muški ili ženski.

U zvaničnom saopštenju univerziteta stoji da će ispitati "sve okolnosti vezane za ovu kolekciju budući da je ona stigla pre 30 godina", kao i da će se "prema primercima mozgova ponašati sa poštovanjem". Ostali primerci mozgova na kampusu se koriste kao oruđe za učenje i o njima se fakultet brižljivo stara.

Dogovor između univerziteta i bolnice zahtevao je od fakulteta da uklone sve podatke koje mogu dovesti do identifikacije osoba čiji su mozgovi. Međutim, Šaler kaže da je Vitmanov mozak najverovatnije deo kolekcije.

"Ima smisla da je u grupi. Mi ne možemo da pronađemo taj mozak.", rekao je Šaler.

Pogledajte i:Spava li mozak čak i kad smo budni

Vitmanov krvavi pir 1966. godine lišio je života 16 osoba, uključujući njegovu majku i ženu. Jedanaest žrtava je fatalno ranio Vitman koji se zabarikadirao na Univerzitetu u Teksasu pre nego što ga je policija ubila.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka