Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva na svetu: Litvanija štiti mlade od energetskih pića

Zakon kojim se zabranjuje prodaja energetskih pića maloletnicima stupio je na snagu u Litvaniji, čime je ova baltička zemlja postala prva država na svetu koja je uvela takvo ograničenje.

 Izvor: Foto: Profimedia

"Ovo je revolucionarni napredak za svet: nismo uspeli da nađemo nijednu zemlju koja ima ovakav vid zabrane.", rekao je ministar zdravlja Litvanije Almantas Kranauskas i dodao: "Većina država ima samo preporuke. Mi smo prvi."

Oni koji budu prodavali pića maloletnicima biće kažnjeni novčano sa 400 litasa ili oko 13.800 dinara, dok će maloletni kupci morati da plate i do 200 litasa ili oko 6.900 dinara. Zabrana se odnosi na bezalkoholna energetska pića koja sadrže više od 150 miligrama kofeina po litru.

Sejmas Litvanije jednoglasno je usvojio zabranu u maju, nakon što je samo šest osoba bilo uzdržano. Vlada baltičke države opravdala je ovako oštru akciju brigom za zdravlje stanovništva. Zvaničnici Litvanije kažu da visok nivo kofeina može dovesti do zavisnosti i hiperaktivnosti među adolescentima. Parlamentarci su dodali da prema naučnim istraživanjima, energetska pića mogu da navedu mlade da probaju droge.

Ministar Kranauskas je izjavio da prema nedavno sprovedenoj anketi, čak 10 odsto učenika u Litvaniji pije energetska pića. Brojne studije ukazuju na rizike koje konzumiranje energetskih pića donosi sa sobom. "Neki mlađi maloletnici, pa čak i stariji, mogu se nađi u urgentnom centru nakon uobičajenog konzumiranja ovih popularnih pića.", navodi istraživnje sprovedeno prošle godine.

U međuvremenu, istraživanje koju je sprovela EFSA 2013. godine otkrilo je da mladi češće konzumiraju energetska pića od odraslih. Istraživanje je otkrilo da čak 68 odsto adolescenata u Evropi između 10 i 18 godina pije takva pića.

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorili su u oktobru da pića koja sadrže visok nivo kofeina konzumiraju mladi i da se takva pića veoma "agresivno" reklamiraju deci.

Naučnici WHO takođe traže usvajanje oštrijih regulativa, poput "ograničenja etiketiranja i progaje energetskih pića deci i mladima".

Proizvođači energetskih pića tvrde da oni ne reklamiraju svoje proizvode deci, dodajući da njihovi proizvodi obično sadrže manje kofeina nego kafa u Starbaksu. "Ovo rešenje za ovaj nepostojeći problem je samo trošenje vremena za poslovne ljude i državne institucije.", rekao je Remigijus Senavaitis iz litvanskog Instituta za slobodno tržište.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka