Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajna švajcarskog uspeha: Dvostruka stručna obuka

Šta je zajedničko za Serđa Ermotija i Moniku Valzer? Oni su ne samo na čelu dve međunarodno priznate švajcarske kompanije - bankarskog giganta UBS i čuvenog brenda torbi Freitag - već su i diplomci švajcarskog sistema dvostruke ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Drugi vrhunski menadžeri i vodeći profesionalci su se takođe opredelili za stručnu obuku. Međutim, šta je to što čini da ovaj sistem proizvodi visoko kvalifikovanu i inovativnu radnu snagu koja pomaže Švajcarskoj da održi svoju poziciju jedne od globalnih ekonomskih sila?

Kombinacija teorije i prakse

Svake godine na hiljade mladih ljudi mora da odluči gde će nakon završenog osnovnog obrazovanja. Mnogi u Švajcarskoj biraju akademski put - više obrzaovanje i preduniverzitetsku kvalifikaciju (maturu). Međutim, većina se opredeljuje za stručno obrazivanje i obuku (VET). U Švajcarskoj, ovaj dvostruki sistem gde učenici prisustvuju časovima u VET školama ili koledžima na vanrednoj bazi, dok ostatak vremena provode stažirajući u matičnoj kompaniji, omogućava učenicima da steknu iskustvo i praksu na poslu. Kako Dejvid Kretenand, bivši učenik, a sada vodeći čovek svog startapa RedEelek Tehnolodžis objašnjava, stručni put proizvodi pojedince koji "rade svojim rukama, a ne samo svojom glavom".

Svake godine, oko dve trećine mladih u Švajcarskoj krene putem stručne obuke. Za Državni sekretarijat za obrazovanje, razvoj i inovacije (SBFI), uspeh ovog modela je veoma lako objasniti: "Zahvaljujući širokom broju opcija za karijere koje nudi, švajcarski dvostruki stručni sistem obrazovanja otvara bogate mogućnosti za zaposlenje i, iznad svega, nudi mladim ljudima šansu da dobiju kompetno obrazovanje. Osim što učenicima pruža neophodno teorijsko znanje i praktične veštine, švajcarski model uliva osećaj odgovornosti. Kroz stažiranje, oni vide iz prve ruke kako izgleda njihovo izabrano zanimanje, aktivno učestvuju u procesu proizvodnje domaće kompanije, upoznaju se sa svim delovima svakodnevnog radnog života, a uz to i zarađuju dnevnicu. Od početka, VET učenici uče kako da se probiju na tržištu rada."

Jedno obrazovanje, bezbroj mogućih karijera

Švajcarski sistem stručne obuke je prvi stepenik na doživotnim stepenicama učenja. Učenici koji uspešno završe osnovnu obuku mogu da biraju da li žele da se upuste u napredne programe koji ih osposobljavaju konkretnim veštinama za željeno zanimanje i priprema ih za ulogu vođa. Postoji oko 400 federalnih stručnih ispita, kao i 52 programa iz 8 različitih polja zanimanja. Uopšteno govoreći, federalna stručna diploma omogućava njenom nosiocu da se uključi u švajcarski Univerzitet primenjenih nauka (UAS) bez polaganja prijemnog ispita. Visok stepen propustljivosti unutar švajcarskog obrazovnog sistema znači da svako, u bilo kom trenutku, može da nadogradi svoje osnovno znanje i veštine, stekne napredne profesionalne kvalifikacije, ponovo se obuči ili čak - ukoliko položi test univerzitetske sposobnosti, stekne diplomu tradicionalnih univerziteta ili jednog od dva Federalna tehnološka instituta u Lozani i Cirihu (EPFL i ETHZ).

Jedna misija, tri partnera

Odredbe stručnog obrazovanja i obuke su misija koju dele Konfederacija, kantoni i profesionalne organizacije. Pored osiguravanja da VET sistem ostane inovativan i ispunjava najviše standarde po pitanju kvaliteta, tri partnera teže da garantuju da postoji dovoljno pozicija za stažiranje i dalje prilike za obuku kako bi se zadovoljili interesi i zahtevi učenika, kao i tržišta rada, kao i da se VET može brzo prilagoditi ekonomskim promenama. Kako SBFI objašnjava: "Upravo je direktan kontakt između radnika i sveta rada ono što Švajcarskoj omogućava da ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Evropi". SBFI takođe veruje da je dinamična struktura švajcarskog VET sistema bolja u promovisanju obrazovanja mladih i njihove integracije na tržište rada od obrazovanja na bazi učionica, kakvi su sistemi u drugim zemljama.

Obuka bez granica

Švajcarski dvostruki sistem obrazivanja i obuke je takođe osetljiv na događaje i novosti van granica ove alpske zemlje. Konfederacija, kantoni i poslodavci teže da obezbede veliku prepoznatljivost švajcarskih stručnih kvalifikacija u inostranstvu, ali takođe promovišu veliku mobilnost nudeći studentima mogućnost stažiranja u drugim zemljama.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka