Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turska zabranila pirsinge i tetovaže u svim školama

Turska vlada zabranila je svim učenicima i studentima u zemlji da nose tetovaže ili pirsinge, prema novom pravilniku o oblačenju, za koji kritičari smatraju da je ugnjetački i neprimenjiv.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Dok tetovaže nisu raširene među starijim generacijama, uočena je porast popularnosti među mlađim i sekularnim delovima društva.

Mera, uvedena od strane vlade i objavljena u zvaničnom glasniku u subotu, takođe zabranjuje brojne druge stvari poput farbanja kose, nošenja šminke i nošenja brkova i brada kod dečaka, tvrde lokalni mediji.

Učenici i studenti bi mogli da budu kažnjeni ukorom, suspenzijom ili isključenjem. Ukoliko student ne ukloni tetovažu kazna još uvek nije jasna.

Ova mera prati nedavno usvojen set mera koje dozvoljavaju nošenje muslimanskih marama za glavu u školama koje kritičari smatraju nazadnim, jer najedaju sekularne ideale Turske.

Protivnici i kritičari tvrde da nedavni potezi predsednika Redžepa Tajipa Erdogana predstavljaju korake napred ka islamizaciji zemlje.

Vođa Sindikata obrazovnih radnika, Veli Demir rekao je da je mera neizvodljiva jer se tetovaže ne mogu tek tako skinuti kao deo odeće.

"Šta se događa sa onim učenicima koji već imaju tetovaže? Ovo nije odluka koja razumna osoba može da podnese. To je odluka doneta bez pažljivog razmišljanja.", rekao je Demir. On je rekao da će podneti žalbu Državnom savetu povodom pravilnika o oblačenju, pošto je protiv ustava, Konvencije o pravima deteta Ujedinjenih nacija i odluka Evropskog suda za ljudska prava.

"To je odluka doneta od strane opresivnog mentaliteta. Obrazovanje je posvećeno razvoju i zaštiti deteta.", rekao je Demir.

Drugi vođa sindikata obrazovanja je, međutim, podržao mere, tvrdeći da deca koja već imaju tetovaže neće biti podvrgnute zabrani.

"Biće zabuna oko toga kada su tetovaže napravljene.", priznaje on, ali dodaje: "Verujem da će povodom ovog problema škola preuzeti inicijativu i pomoći detetu."

Erdogan je izrazio svoje nezadovoljstvo tetovažama uopšte, kada je mladog fudbalera Berka Jildiza u julu pitao da ukloni svoje tetovaže uz opasku: "Zašto nanosiš zlo svom telu?".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka