Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo jedna osoba u istoriji je izlečena od HIV-a! Kako?

Uprkos istraživanju koje traje decenijama i koje je dovelo do širokog napretka u našem razumevanju virusa i njegovih uzročnika, još uvek ne postoji lek za sidu.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Ipak, jedan čovek - čuveni "Berlinski pacijent" Timoti Rej Braun, dobio je funkcionalni lek za HIV 2007. godine. On je ostao jedini čovek koji se potpuno izlečio od virusa, ali naučnici nisu bili sigurni koji deo tretmana je bio odgovoran za njegovo izlečenje. Novo istraživanje je konačno bacilo svetlo na ovu misteriju i eliminisalo jedno moguće objašnjenje.

Braun je otkrio da ima HIV 1995. godine. Narednih 11 godina je uzimao lekove protiv HIV-a ili antiretroviralnu terapiju (ART) kako bi kontrolisao infekciju pre nego što je saznao da je oboleo od leukemije. Išao je na hemoterapiju, ali je bila bezuspešna, tako da su fizijatri odlučili da mu je potrebna transplantacija koštane srži. Lečenje je uspešno izlečilo njegov rak, ali je takođe virus HIV-a pao na skoro neprimetan nivo u krvi i nikada se nije vratio, uprkos Braunovom prestanku sa ART-om.

Šta se desilo? Naučnici veruju da su tri različita faktora mogla da doprinesu uspehu. Prvo, Braun je dobio transplantaciju od osobe sa retkom mutacijom koja menja jedan od receptora koje HIV koristi da uđe u bela krvna zrnca. Drugo, Braunov imuni sistem je uništen hemoterapijom i radijacijom kako bi se pripremio za transplantaciju. Ovaj proces, koji je poznat kao aklimatizacija, mogao je da ubije sve HIV-om zaražene ćelije u njegovom telu. Konačno, transplantovane ćelije su mogle da napadnu Braunove ćelije, što je poznato kao bolest kalema protiv domaćina, što je potom uništilo sve preostale rezervoare HIV-a.

Kako bi saznali koji je aspekt bio odgovoran, tim istraživača sa Univerziteta u Atlanti osmislili su mini istraživanje na majmunima. Naučnici su uklonili matične ćelije iz krvi tri makaki majmuna i sačuvali ih za kasnije. Potom su te majmune i još tri kontrolna zarazili hibridnim virusom SHIV, koji je mešavina HIV-a i majmunske verzije. Potom su na zaraženim majmunima primenili ART kao na ljudima.

Nekoliko meseci kasnije, tri majmuna kojima su uklonjene matične ćelije prošli su kroz zračenje celog tela. To je ubilo veći deo njihovih ćelija imunog sistema, uključujući 99 odsto belih krvnih zrnaca koje HIV pretežno napada. Majmuni su potom primili transplantaciju sopstvenih matičnih ćelija koje su uklonjene na početku. Nakon što su ćelije uspešno usađene u njihova tela, naučnici su prekinuli sa ART-om kod svih šest majmuna.

Baš kao kada ljudi prekinu sa uzimanjem leka, virus se vratio kod kontrolnih majmuna, kao i dva sa transplantacijom. Životinje su doživele prestanak rada bubreka dve nedelje nakon što je obustavljen ART i morale su da budu uspavane, što znači da nije bilo drugih vremenskih tačaka koje bi mogle da budu istražene. Međutim, SHIV DNK pronađena u nekim ćelijama u vreme smrti ukazuju da nijedan od majmuna nije bio izlečen.

Prema istraživanju, to ukazuje da aklimatizacija (koja uništava imuni sistem) nije dovoljna da izleči HIV kod pacijenata. Umesto toga, verovatnije je da su bolest kalema protiv domaćina i mutacija Braunovog donatora ili kombinacija ta dva bili odgovorni za izlečenje. Budući da su majmuni primili sopstvene ćelije koje nisu pokrenule bolest kalema protiv domaćina, čini se da je to bio važan faktor.

Druga dva HIV pozitivna pacijenta sa leukemijom primili su transplantacije od donatora bez mutacije i iako je u početku delovalo kao da će biti izlečeni, virus se vratio. To ukazuje da su, iako tretman nije bio efikasan, transplantacije pomogle da se smanji količina HIV-a u njihovim telima.

Iako istraživanje nije pružilo konačan odgovor, ono je pomoglo da se eliminiše jedna mogućnost. Naučnici kažu da će nastojati da reše misteriju i već planiraju naredno istraživanje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka