Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro moguće čitanje misli?

Međunarodni tim neuronaučnika i robotičkih inženjera demonstrirao je održivost direktne - od mozga do mozga - komunikacije na ljudima. Najnovije istraživanje uspešno je prenelo informaciju putem interneta između dve netaknute lobanje ...

  Izvor: Foto: PLOS One

"Želeli smo da otkrijemo da li dve osobe mogu da komuniciraju tako što bi se očitana moždana aktivnost jedne osobe ubacila u mozak druge osobe, na većoj fizičkoj udaljenosti, u skladu sa postojećim komunikacionim putevima.", objašnjava jedan od autora istraživanja Alvaro Paskval-Leone, profesor neurologije i direktor Berenson-Alen Centra za neinvazivnu moždanu simulaciju. "Jedan od tih puteva je naravno internet, tako da smo postavili pitanje: 'Da li možemo da razvijemo eksperiment koji bi zaobišao pričanje ili kucanje kao deo interneta i da uspostavimo direktnu - od mozga do mozga - komunikaciju između osoba koje se nalaze daleko jedna od druge, na primer u Indiji i Francuskoj?'".

Ispostavilo se da je odgovor: "Da".

Paskval-Leone, zajedno sa Đulijom Rufinijem i Karlom Grouom predvodio je tim istraživača iz Starlaba u Barseloni, a Majkl Berg, predvodio je tim iz Aksilum Robotiksa u Strazburu. Oni su uspešno transmitovali reči "zdravo" i "ćao" putem kompjuterski posredovanog "od mozga do mozga" prenosa iz mesta u Indiji do mesta u Francuskoj, koristeći elektroencefalogram (EEG) povezan sa internetom i robotski navođene tehnologije transkranijalne magnetne stimulacije (TMG), što je neurološki ekvivalent slanju SMS-a.

Prethodna istraživanja bazirana na EEG moždano-kompjuterskoj interakciji (BCI) su obično koristile komunikaciju između ljudskog mozga i računara. U tim istraživanjima, elektrode prikačene za lobanju osobe beležile su električne struje u mozgu dok je osoba razmišljala o nekoj akciji, poput razmišljanja o tome da treba da pomeri ruku ili nogu. Računar je potom interpretirao signal i ubacivao ga u kontrolnu mašinu, poput robota ili invalidska kolica.

Međutim, u novom istraživanju, tim je dodao drugi ljudski mozak na drugom kraju sistema. Četiri zdrava učesnika, između 28 i 50 godina, učestvovala su u istraživanju. Jedan od četiri učesnika je bio deo BCI (mozak-računar interfejs) grane i slao je reči; druga tri su bili deo CBI (računar-mozak interfejs) grane eksperimenta i primali su poruke koje je trebalo da razumeju.

Koristeći EEG, naučni tim je prvo preveo pozdrave "zdravo" i "ćao" u binarni sistem, a potom putem e-maila poslala rezultate iz Indije u Francusku. Tamo je CBI slao poruku do mozga primaoca putem neinvazivne stimulacije. Volonteri su to doživljavali kao fosfern, bljeskove svetlosti u njihovom perifernom vidu. Svetlost se javljala u rednim sekvencama što je omogućilo primaocima da dešifruju informaciju poruke, a iako nisu prijavili da išta osećaju, uspešno su primili pozdrave.

Drugi sličan eksperiment izveden je između osoba u Španiji i Francuskoj, sa krajnjim rezultatom sa totalnom stopom greške od samo 15 odsto, 11 odsto u dešifrovanju na kraju i 5 odsto u inicijalnom kodiranju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka