Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li smo blizu leka protiv malarije?

Uzročnik malarije Plasmodium falciparum jedan je od najsmrtonosnijih patogena na svetu. Dva nova istraživanja su, nezavisno jedan od drugog, došla do sličnog zaključka. Jedno su sproveli naučnici Univerziteta u Vašingtonu, a drugo ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Plazmodijum napada crvena krvna zrnca i koristi deo njihove membrane za izgradnju zaštitnog dela, odakle počinje da menja crvena krvna zrnca prema svojim potrebama. Za ovaj proces koristi stotine različitih proteina.

Američki naučnici otkrili su da ti proteini moraju proći kroz jednu poru izgrađenog dela ne bi li ušli u krvno zrnce. Kada su sprečili prolaz proteina, parazit je prestao da raste i uginuo. Australijski naučnici takođe veruju da blokiranje prolaza zatvara parazita unutar njegovog dela i sprečava njegovo preuzimanje hranjivih materija, kao i izlučivanje otpada.

U američkom istraživanju naglasak je bio na proteinu toplotnog šoka 101 (HSP101) čija je jedna od funkcija namotavanje i odmotavanje proteina, tj. njegovo izlučivanje. Naučnici su zato onesposobljavali HSP101 smatrajući da će sprečiti otpuštanje nekih malaričnih proteina, ali se uspeli da ih zaustave sve. Veruju da HSP101 priprema proteine za izlučivanje kroz poru tako što ih odmota, a moguće je da ih malo i „pogura”. Australijski naučnici su postigli isti rezultat, ali su onesposobili drugi protein.

Ova istraživanja mogla bi dovesti do pronalaska leka za bolest koja je 2012. ubila 627.000 ljudi, od zaraženih 207 miliona. Osim toga što postoji više mogućnosti za onesposobljavanje parazita, što je vrlo važno zbog njegove sve veće otpornosti na postojeće lekove, bitno je i što su proteini ciljani ovim istraživanjem različiti od ljudskih pa mogući lek ili terapija ne bi štetno uticali na ljude.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka