Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Probna vakcina protiv malarije dala obećavajuće rezultate

Od 200 miliona slučajeva malarije u svetu, barem 600.000 je fatalno. Dok su anti-malarijski tretmani i preventivne mere poput insekticida i uklanjanja gnezda komaraca smanjili globalni teret bolesti za 45 odsto od 2000. godine, ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Iako još uvek ne postoje licencirane vakcine protiv malarije, jedan kandidat, RTS S/AS01, prolazi treću fazu kliničkog ispitivanja u nekoliko zemalja Afrike. Rezultati osamnaestomesečne efikasnosti i bezbednosti su stigli pre nekoliko dana i obećavaju.

Tačno 6.537 beba između 6 i 12 nedelja i 8.923 dece između 5 i 17 godina starosti nasumično je izabrano da primi ili 3 doze vakcine kandidata ili kontrolnu vakcinu. Učesnici su potom praćeni narednih godinu i po dana kako bi se odredio stepen malarije i sprečili bilo kakvi neželjeni efekti.

Naučnici su otkrili da je efikasnost vakcine protiv kliničke malarije 46 odsto kod dece i 27 odsto kod novorođenčadi. Iako zvuči skromno, vakcina je zapravo sprečila 829 slučajeva malarije među 1.000 dece vakcinisanih širom mesta na kojima se odvija istraživanje. Iako je otkriveno da efikasnost slabi tokom vremena, tokom perioda od 18 meseci vakcina je sprečila značajan broj slučajeva malarije i bila je posebno efikasna u regionima sa najvećom učestalosti malarije.

Što se tiče bezbednosti, otkrili su da je pojava jednog ozbiljnog štetnog efekta, meningitisa, bila češća kod onih koji su primili vakcinu protiv malarije, od onih sa kontrolnom. Iako ne mogu da dokažu da je vakcina uzrokovala meningitis, naučnici će pomno pratiti slučajeve tokom daljeg istraživanja.

Sve u svemu, ovo testiranje je pokazalo da čak i skromne vakcine mogu biti dovoljno efikasne da izazovu značajan uticaj na slučajeve malarije. Zbog toga ova vakcina može biti put za uklanjanje malarije iz predela gde bolest ostaje kao teret, poput podsaharske Afrike, posebno ukoliko se koristi u kombinaciji sa drugim preventivnim merama.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka