Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako nastaje štucanje?

Ne postoji osoba na svetu koja nikada nije štucala, a da li to znači da vas neko baš tad u tom trenutku ogovara?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Čovek počinje sa štucanjem još u majčinoj utrobi. Zvučni "hik" bebe često budi iz sna uplašenu majku. Ako štucanje traje duže, čovek se oseća neugodno, to ga zamara i on se prestraši, ponekad panično. Ako uporno štucanje traje danima, nedeljama i mesecima, ono može da ugrozi život.

Takvo dugotrajno štucanje je zapravo velika retkost i obično je popratna pojava teških i neizlečivih bolesti. Štucanje nastaje zbog grčenja dijafragme. Dijafragma je mišićna ploča koja deli grudnu šupljinu od trbušne. Mišićna ploča izbočena je prema grudnoj šupljini i ima oblik zvona. Postepenim stezanjem, dijafragma se spušta prema dole, povlači za sobom pluća, u koja ulazi zrak, i tako nastaje udisaj.

Povezane vesti

Povezane vesti

Popuštanjem napetosti mišića nastaje izdisaj jer dijafragma ponovo poprima zvonolik izgled. Uloga dijafragme u disanju odgovarala bi otprilike čepu kod prskalice. Radom dijafragme upravlja nerv frenikus. Niti toga nerva izlaze iz kičmene moždine u predelu vrata i sredinom grudnog koša dolaze do dijafragme. Levi i desni nerv istovremeno daju signale dijafragmi da se steže i rasteže po određenom „redu“ kojim upravlja centar u mozgu. Ako nadražaj iz same dijafragme, ili iz nekoga organa koji je smešten u grudnom košu ili stomaku, iznenada, "refleksno" preko nerava, nadraži centar, naredbe koje prenosi frenikus postaju nepravilne. Dijafragma, umesto da se postepeno steže i rasteže, počinje da "divlja". Stezanje dijafragme postaje grčevito, često u serijama, nastaje grč za grčem. Svaki grč dijafragme prisili čoveka da naglo udahne vazduh, a nagao ulazak vazduha u pluća dovodi do naglog zatvaranja glasnih žica, zbog čega nastaje poznati zvuk "hik".

Nadražaji na štucanje mogu nastati u različitim delovima tela. Najčešće dolaze iz želuca nakon prebrzog uzimanja hrane, posle preobilnog obroka, nakon začinjene hrane. Čest je uzrok i naduvanost želuca i creva, koja nastaje zbog gutanja vazduha ili loše probave. Javlja se i nakon uzimanja većih količina alkoholnih pića. Vruća i suviše hladna hrana može izazvati nadražaj već iz jednjaka.

Napade štucavice može izazvati upala želuca, čir na želucu i druge upalne promene u trbušnoj šupljini. Opisan je slučaj čoveka koji je nakon upale slepog creva štucao, sa kratkim prekidima, punih 10 godina, da bi odjednom sam od sebe prestao. Štucanje se može javiti u toku zaraznih bolesti. Opisane su prave "epidemije" štucanja u jednoj američkoj državi kada se pojavila epidemija virusne upale mozga. Štucanje je trajalo po nekoliko nedelja. Štucavicu može izazvati i preterano pušenje, duševna napetost, umor. Grohotan smeh može izazvati štucavicu direktnim nadraživanjem dijafragme i gutanjem većih količina vazduha. Štucavica je i psihogenog porekla, nastaje na "nervnoj bazi".

U izuzetnim slučajevima štucanje može biti vrlo brzo, više od 100 puta u jednom minutu. Takvo stanje vrši poremećaj disanja i potrebna je hitna lekarska pomoć.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka