Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li možete da se napijete od krvi pijane osobe?

Prosečna odrasla osoba ima oko pet litara krvi. Prosečni pijanac ima dosta alkohola u sebi. Da li biste, u teoriji, mogli da imate jeftino večernje piće ukoliko postanete vampir?

  Izvor: Foto: Profimedia

Rendal Monro je pokušao da odgovori na to pitanje. Prvo je izračunao koliko bi alkohola moglo da se nađe u krvi: budući da bi 50 odsto ljudi umrlo ukoliko bi nivo alkohola u njihovoj krvi dostigao 0.4 odsto, to je dobra polazna tačka. Dakle, ukoliko popijete 5 litara krvi, u kojoj se nalazi 0.4 odsto alkohola, šta će se dogoditi? Osim povraćanja, ništa posebno:

"Popili biste ukupno 2 grama etanola, što je količina koju biste dobili u jednoj čašici rakije ispunjene pivom. Tolika krv bi, za uzvrat, podigla vaš nivo alkohola u krvi na 0.005, što znači da bi samo 1/60 alkohola iz tuđe stigla u vašu krv."

"Ukoliko bi nakon vašeg pića, neko popio vašu krv, oni bi onda imali nivo alkohola u krvi od 0.00008. Ukoliko bi se proces ponovio 11 puta, bilo bi manje od 60 molekula etanola u krvi poslednje osobe. Nakon još jednog kruga, vrlo moguće ne bi bilo nijednog, što znači da bi se pila obična krv."

Dakle, kratak odgovor je: NE.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka