Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šezdeset i četiri dana uzastopnog sna (VIDEO)

Oboleli od Klajn-Levinovog sindroma mogu da spavaju i do 64 dana za redom, a da se pri tom jedino bude u stanju mesečara kako bi jeli i spavali.

  Izvor: Foto: Flickr

Klajn-Levinov sindrom (KLS) je poznat i kao sindrom “uspavane lepotice”. Predstavlja retko oboljenje koje uzrokuje epizode dugog spavanja. Oni koji su pod njegovim uticajem mogu da spavaju i do 20 sati na dan, sa posetama toaletu i kuhinji između. Epizode počinju iscrpljenošću i mogu da traju danima, nedeljama ili mesecima. Uglavnom pogađa mlade muškarce između 15 i 25 godina.

Tokom epizoda veoma je teško probuditi osobe koje pate, a čak i kada se probude one su u stanju polu-sna. Doživljavaju halucinacije, iritiranost, dezorijentisanost, apatiju, konfuziju, letargiju, prekomeran unos hrane i nesputani seksualni nagon. Briga o sebi im postaje izuzetno teška tokom epizoda.

Nikol Delien je jedna od osoba koja ima KLS i spava od 18 do 19 sati tokom epizoda. Jednom je prespavala 64 dana i propustila Dan zahvalnosti i Božić. Njeni problemi su počeli kada je imala šest godina. “Ne znam šta se dogodilo. Veoma mi je teško da pričam o tome zato što sam propustila toliko dana svog života. Ne volim kada ljudi to nazivaju bajkom, jer zaista nije.”, rekla je Nikol.

Njenim roditeljima je bilo teško da dobiju pravu dijagnozu i morali su da posete razne doktore kako bi shvatili šta tačno utiče na njihovu kćerku. Doktor Majkl Rankurelo je kao psihijatar uspeo da identifikuje sindrom i posavetovao je roditelje kako da se nose sa bolešću. On Nikolino nesvesno stanje naziva “delirijumom”.

“To zaista nije spavanje i mislim da je manifestacija nekog moždanog problema.”, rekao je Rankurelo.

Oboleli od Klajn-Levinovog sindroma mogu da spavaju i do 64 dana za redom, a da se pri tom jedino bude u stanju mesečara kako bi jeli i spavali.
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka