Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neurohirurzi uspešno ugradili 3D štampanu lobanju

Holanđanki staroj 22 godine koja boluje od hroničnog poremećaja kosti, što joj je povećalo debljinu lobanje sa 1,5 centimetara na 5 centimetara, rezultirajući smanjenjem vida i ozbiljnim glavoboljama, uklonjen je gornji deo lobanje ...

  Izvor: Foto: UMC Utrecht

Operaciju je izveo tim neurohirurga sa Univerzitetskog medicinskog centra u Utrehtu i univerzitet tvrdi da je ovo prvi primer uspešne 3D štampane lobanje koja nije odbijena od strane pacijenta.

Doktor Bon Vervij je vodio operaciju koja je trajala 23 sata. Lobanja pacijentkinje je bila tako gusta, da bi bez operacije zadobila ozbiljno oštećenje mozga ili bi čak došlo do smrtnog ishoda u bližoj budućnosti.

“Bilo je samo pitanje vremena kada će kritične funkcije mozga biti kompromitovane tako da će umreti”, rekao je doktor Vervij. Ozbiljna operacija bila je neizbežna, ali pre postojanja 3D štamparske tehnike, nije bilo idealnih načina za lečenje.

Lobanja je napravljena posebno za pacijentkinju pomoću neodređeno trajne plastike. Od operacije, pacijentkinji se povratio vid u potpunosti, nema simptoma i vratila se na posao. Nije poznato da li će plastika zahtevati da se zameni kasnije ili će trajati doživotno.

Vodeći hirurg je imao iskustva sa 3D rekonstrukcijama lobanja, ali ovako veliki implant nikada ranije nije ugrađen. “Skoro je nemoguće videti da je ikada imala operaciju.”, naveo je doktor Vervij u zvaničnom saopštenju univerziteta.

Operacija je izvedena pre tri meseca, ali je bolnica tek sada objavila detalje operacije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka