Nauka otkriva kada ne bi trebalo da jedete grejpfrut.
Bio ružičast, žut ili crven poput rubina, ne mešajte sok od grejpfruta i neke lekove koji se uzimaju oralno. Ovaj sok može do deset puta da uveća učinke i nuspojave lekova za snižavanje holesterola i drugih medikamenata. Naučnici su otkrili i razlog tome.
Grejpfrut obiluje jedinjenjima koji se zovu furanokumarini. Ta jedinjenja sprečavaju enzim u crevima da "pojede" lek pre nego što bude apsorbovan. Onemogućavanjem takvog delovanja enzima, telo apsorbuje veću količinu leka. Sok može da sadrži više tih jedinjenja nego ceo plod, jer proizvođači ponekad dodaju ulje grejpfruta bogato furanokumarinima kako bi pojačali aromu. Pol Votkins, istraživač sa Univerziteta Severna Karolina u Čapel Hilu, kaže da bi se to otkriće moglo iskoristiti za pravljenje delotvornijih lekova.
Možda će vas zanimti i: