Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se grip razvija da bi izbegao imunitet

Naučnici su identifikovali potencijalni način za poboljšanje budućih vakcina protiv gripa nakon, što su otkrili da sezonski grip obično izbegne imunitet koje vakcine pružaju sa samo jednom zamenom aminokiseline.

  Izvor: Foto: Thinkstock

Pored toga, oni su saznali da se ove primene aminokiselina javljaju na samo sedam mesta na njenoj površini, a ne na 130 koliko se ranije verovalo.
„Ovaj rad je veliki korak napred u našem razumevanju evolucije virusa gripa i može omogućiti da predvidimo njegovu dalju evoluciju. Ako to uspemo, onda ćemo moći da napravimo vakcine protiv gripa koje bi bile efikasnije od onih koje danas imamo,“ rekao je profesor Derek Smit sa Univerziteta u Kembridžu, jedan od dvojice lidera istraživanja. Njegov kolega je profesor Ron Fušijer iz Erazmo medicinskog centra u Holandiji.

Vakcina protiv gripa funkcioniše tako što telo izloži delovima uspavanog gripa iz tri glavne porodice ovog virusa koji inficira ljude, što navodi imuni sistem da razvija antitela protiv ovih virusa. Kada su izloženi budnom gripu, ova antitela mogu da eliminišu virus.

Međutim, svake dve ili tri godine spoljni omotač sezonskog gripa (sastavljen od aminokiselina) evoluira, sprečavajući antitela koja se bore sa starijom vrstom gripa da prepoznaju novi soj. Posledica toga je da virus nove vrste izbegava imunitet koji je nastao zahvaljujući ranijim infekcijama ili vakcinaciji. Zbog toga što se virus gripa neprestano menja na ovaj način, Svetska zdravstvena organizacija se sastaje dvaput godišnje da bi utvrdila da li se vrsta gripa koja se nalazi u vakcinama promenila.
Za ovo istraživanje, naučnici su kreirali viruse koji su imali spektar različitih supstituta aminokiselina, kao i različite kombinacije tih supstituta. Oni su potom testirali ove viruse da vide koji supstituti i kombinacije istih će dovesti do nastanka nove vrste.

Otkrili su da sezonski grip izbegava imunitet i razvija novu vrstu uglavnom samo jednom zamenom, tj. supstitucijom aminokiseline. Do sada se verovalo da je potrebno barem četiri supstitucije aminokiselina da bi sezonski grip uspeo da spreči imunitet osobe koja je ranije imala grip ili se vakcinisala da ga prepozna.
Takođe su otkrili da se takve pojedinačne promene aminokiselina dešavaju na samo sedam mesta na njegovoj površini i to se sva nalaze u blizini vezivanja receptora (područja gde se virus gripa vezuje za ćeliju domaćina). Mesto je značajno zbog toga što se virus ne bi promenio tako blizu lokacije osim ako je morao, zbog značaja očuvanja tog dela za virus.

„Virusu je potrebno da očuva mesto spajanja, zato što taj deo koristi za prepoznavanje ćelija koje inficira u našem grlu,“ rekao je Bjorn Koel iz Erezmo medicinskog centra u Holandiji, vodeći autor izveštaja.
Sezonski grip je odgovoran za pola miliona mrtvih, kao i mnogo više hospitalizovanih i ozbiljno bolesnih ljudi širom sveta godišnje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka