Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Motivacija i demotivacija povezane sa pranjem ruku?

Pranje ruku utiče na to kako razmišljamo, sudimo i odlučujemo, smatraju naučnici.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Profesor socijalne i medijske psihologije dr Kai Kaspar s Univerziteta u Kelnu istraživao je na koji način fizičko čišćenje tela utiče na ljude nakon neuspeha. Njegovi rezultati su pokazali da su učesnici eksperimenta koji su prali ruke nakon odrađenih zadataka bili optimističniji od onih koji to nisu činili, ali im je to otežalo ispunjavanje istih zadataka u budućnosti.

Možda će vas zanimati i:

Istraživanje je sprovedeno tako što je Kaspar podelio 98 učesnika u tri grupe, a dvema grupama zadao je nerešiv zadatak. Jedna grupa bi, nakon toga, oprala ruke, dok druga ne bi, a rezultati su pokazali da je grupa koja ih je prala bila optimističnija po pitanju toga kako će se narednog puta pokazati.

Međutim, sasvim suprotno ustaljenom verovanju da optimizam vodi ka boljim rezultatima, grupa koja nije oprala ruke zabeležila je bolje rezultate.

Takođe, tu je i treća grupa. Ona nije prošla kroz prvi krug, odnosno nije učestvovala u nerešivom zadatku. Uključila se u istraživanje tek u drugom krugu, a rezultati koje su oni zabeleželi su, zanimljivo, istovetni onima koje su ostvarili učesnici svrstani u grupu koja je trebalo da opere ruke nakon završetka zadatka.

Kaspar je zaključio da, iako fizičko čišćenje nakon neuspeha može eliminisati negativna osećanja, ono smanjuje motivaciju za ispunjenje narednog zadatka. Ovaj naučnik je sebi za naredni podatak postavio istraživanje svakodnevnog rituala pranja ruku s psihološke tačke gledišta, kao i efekata koje ovaj ritual ima na ponašanje ljudi.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka