Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kofein doprinosi zdravlju jetre

Najnovija istraživanja su pokazala da povećan unos kofeina pomaže pri lečenju uvećane jetre.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Širom sveta, 70 procenata stanovništva kojima su dijagnostikovani preterana gojaznost i dijabetes, pati od oboljenja uvećane jetre, a  te grupe ljudi imaju najveći rizik od oboljenja jetre, ne računajući osobe koje preterano konzumiraju alkohol. Za lečenje oboljenja uvećane jetre ne postoji efikasan lek sem fizičke aktivnosti i posebnog načina ishrane.

Autori studije, profesor Pol Jen i doktor Rohit Sina sa medicinskog fakulteta Djuk-NUS, koji učestvuju u Programu za kardiovaskularne i metaboličke procese u Singapuru, došli do otkrića da kofein stimuliše metabolizaciju lipida u jetri i smanjuje uvećanu jetru kod miševa koji su bili na dijeti bogatoj mastima. Ovakvi rezultati nagoveštavaju da konzumiranje kofeina približne koncentracije kao kod četiri šoljice kafe ili čaja, može imati pozitivan efekat na prevenciju i zaštitu od napredovanja bolesti uvećane jetre kod ljudi.

Ova otkrića će biti objavljena septembra 2013. godine u časopisu Hepatology.

-Ovo je prva detaljna studija mehanizma uticaja kofeina na lipide u jetri, i rezultati su veoma interesantni- rekao je Jen.

Tim naučnika je rekao da će ovo istraživanje podstaći razvoj leka koji ima sastojke slične kofeinu, ali koji neće imati propratne efekte koje su karakteristične za kofein. To može predstavljati temelj za nova istraživanja koja će se baviti pozitivnim uticajem kofeina na zdravlje ljudi.

Izvor: Science Daily

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka