Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stezanje desne šake poboljšava pamćenje?

Istraživanje je pronašlo vezu između određenih telesnih pokreta i kognitivnih funkcija mozga…

  Izvor: Foto: Thinkstock

Stiskanje desne šake može vam pomoći da lakše memorišete događaj ili radnju , dok vam stiskanje leve šake može kasnije pomoći u prisećanju, pokazala su istraživanja naučnika sa Univerziteta Motkler Stejt, objavljena u časopisu Plos One.

Učesnici u istraživanju odvojeni su u pet grupa i od njih je prvo traženo da zapamte, a potom i ponove 72 reči sa zadate liste. Članovi svake grupe imali su zadatak da stežu šake, a razlikovali su se u kombinaciji. Tako su učesnici prve grupe na 90 sekundi stezali desnu šaku dok su memorisali reči, a zatim to isto ponovili dok su se prisećali reči.

Sledeća grupa je stiskala levu pesnicu tokom memorisanja i prisećanja reči. Učesnici naredne dve grupe jednu ruku su stezali dok su memorisali, a drugu dok su ponavljali reči. Poslednja je bila kontrolna grupa koja nije stiskala ni jednu pesnicu.

Grupa koja je tokom memorisanja reči stiskala desnu pesnicu, a tokom ponavljanja levu imala je bolje rezultate od svih ostalih grupa. Takođe ova grupa je imala bolje rezultate čak i od kontrolne grupe koja nije stezala ni jednu pesnicu iako ovaj podatak nije statistički značajan.

„Rezultati istraživanja pokazuju da neki jednostavni pokreti tela, i privremeno menjanje načina rada mozga, mogu poboljšati memoriju. Buduća istraživanja će ispitati da li stiskanje pesnice može poboljšati i druge kognitivne funkcije poput verbalnih ili prostornih sposobnosti“, rekla je Rut Proper vodeća naučnica ove studije.

Autori smatraju da su naredna istraživanja neophodna da bi se testiralo da li se memorisanje liste reči može proširiti na memorisanje vizuelnih stimulusa poput pamćenja lica ili prostornih pamćenja, kao što je pamćenje gde se u prostoriji nalazi ključ.

Autori iz dosada dobijenih rezultata pretpostavljaju da stiskanje pesnice aktivira specifični deo našeg mozga koji je povezan i sa pamćenjem i na taj način ga poboljšava.

Izvor:Science Daily

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka