Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muškarci i žene zaista vide stvari različito?

Muške oči osetljivije su na detalje i pokretne objekte, dok ženske bolje razlikuju boje, pokazala je nova studija…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Žene bolje razlikuju boje, kažu istraživači, dok muškarci imaju više uspeha u raspoznavanju udaljenih objekata koji se brzo kreću, kao i sitnih detalja. U pitanju je verovatno evolutivno prilagođavanje povezano sa našom lovačko-sakupljačkom prošlošću.

U studiji, koju je vodio Izrael Abramov, profesor psihologije sa Bruklin koledža, mladi ispitanici sa normalnim vidom prošli su kroz niz testova. U eksperimentima sa bojama, muškarci i žene su na različite načine opisivali nijansu istog objekta. Istraživači veruju da znaju razlog.

„Za većinu boja iz vidljivog spektra, muškarcima je potrebna malo veća talasna dužina da bi doživeli istu nijansu kao žene“, zaključuje tim u studiji objavljenoj u časopisu Biology of Sex Differences

Kako su duže talasne dužine povezane sa „toplim“ bojama, narandžasta, na primer, može delovati crvenije muškarcima nego ženama. Isto tako, trava je ženama uvek zelenija nego muškarcima, kojima generalno zeleni objekti deluju pomalo žućkasto.  

Istraživanje je takođe otkrilo da muški rod teže razlikuje nijanse iz centra spektra: plave, zelene i žute.

Polje u kome su muškarci zablistali je bilo uočavanje detalja koji se brzo smenjuju sa velike udaljenosti.

Tim istraživača pripisao je ovu prednost razvoju neurona u vizuelnom korteksu, koji je podstaknut muškim hormonima. S obzirom da muškarci pucaju od testosterona, oni su rođeni sa 25 odsto više neurona u ovom delu mozga od žena.

Evolucija na delu?

Ova otkrića o razlikama u čulu vida podržavaju takozvanu lovačko-sakupljačku hipotezu, koja pretpostavlja da su polovi razvili različite fiziološke sposobnosti kako bi se bolje uklopili u svoje praistorijske uloge.

Kako su muškarci u studiji pokazali „značajno veću osetljivost na sitne detalje i objekte koji se brzo kreću“, istraživači zaključuju da je u pitanju nasleđe njihovih predaka lovaca „koji su morali da detektuju predatora ili plen sa velike udaljenosti, kao i da brzo identifikuju i kategorizuju to što vide.“

S druge strane, vid žena koje su sakupljale plodove postao je bolje adaptiran na prepoznavanje statičnih objekata koji su im u blizini, kao što su divlje bobice.

Izvor:National Geograpihc News

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka