Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pre 70 godina tri zvezde su nestale - naučnici i dalje pokušavaju da otkriju šta se sa njima desilo

Naulnici su upoređivanjem fotografija nebeskih tela, shvatili da su za manje od sat vremena tri nebeska tela nestala.

 Opservatorija Palomar_2429476.jpg Izvor: Shutterstock

Sredinom 20. veka, tačnije 19. jula 1952. godine u opservatoriji Palomar u San Dijegu, naučnici su proučavali zvezdano nebo iznad njih. Tom prilikom su pravili i fotografije istog, kako bi lakše otkrili različita nebeska tela.

Kada su te iste fotografije pregledali, shvatili su da na jednoj koja je napravljena u 20:52 stoje vidljive tri sjajne zvezde, ali kada su to isto područje proveravali na fotografiji načinjenoj u 21:45, njih nije bilo. Nestale su.

Ovo je veoma zbunilo astronome jer je poznato da zvezde ne nestaju tek tako. Poznato je da im se može samnjiti intezitet sjaja, ili da može doći do njihove eksplozije, ali da nestanu bez traga: tako nešto još nije bilo zabeleženo.

Šta se onda desilo?

Zainrigirani ovim slučajem naučnici su teoretisali o mogućem scenariju koji je stajao iza ovog misterioznog nestanka. Jedno od objašnjenja je bilo da se nije radilo o tri, već o jednoj zvezdi koja je jako zasijala, da bi se prilikom prolaska crne rupe i usled njenih sila gravitacijskog sočiva "iskrivio" oblik, pa je ona na fotografijama delovala kao tri, a ne jedan objekat.

Međutim, kako su u narednim godinama, naučnici otkrivali slične događaje, shvatili su da njihova teorija nema smisla. Pa su onda došli na ideju da možda uopšte to nisu ni bile zvezde.

Već da je reč o kometama unutar Ortovog oblaka, koji se nalazi na spoljnoj granici Sunčevog sistema. Naime, velika je verovatnoća da su komete u trenucima pravljenja fotografije u 20:52 iz nepoznatog razloga jače zasijala, ali kako su nastavile dalje svoju putanju unutar oblaka, one na fotografijama više nisu bile vidljive.

Možda će vas interesovati i:

 BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:12
DŽINOVSKA LOPTA OD 112 METARA IZAZVALA MASOVNI STRAH! Viđena u dvorani koja izgleda kao SVEMIRSKI BROD, e evo čemu je namenjena
Izvor: Kurir teleivizija
Izvor: Kurir teleivizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka