Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Astronomi su zabeležili radio signal koji je do Zemlje putovao 8 milijardi godina: Šta znaju o njegovom poreklu?

Iako postoje mnoge nedoumice o tme šta je uzrok ove misteriozne pojave, astroomi su uspeli da detektuju njegov izvor.

 Brzi radiotalasi-0496522256.jpg Izvor: EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY / Sciencephoto / Profimedia

Astronomi su zabeležili misteriozne radio-talase kojima je trebalo 8 milijardi godina da dođu do Zemlje. Radi se o jednoj od najudaljenijih i najsnažnijih do sada otkrivenih brzih radiotalasa (FRB). Naime, eksplozija FRB 20220610A trajala je manje od jedne milisekunde, ali je u tom deliću trenutka oslobodila onoliko energije koliko naše Sunce emituje tokom 30 godina.

Brzi radio-talasi su jedna od najfascinantnijih misterija u svemiru. Radi se o izuzetno snažnim signalima, od kojih pojedini oslobađaju više energije nego 500 miliona Sunaca zajedno, a traju manje od treptaja oka. Jedna od njhovih najvažnijih karakteristika jeste to da su oni kratkotrajni i nepredvidivi. Obično se pojave iznenada na nekom delu neba i traju tek nekoliko milisekundi.

Ponavljajući brzi radi-otalasi - dakle kada se ne radi samo o jednom intervalu, već o više njih uzastopno - vrlo su retki i posebno privlače pažnju astronoma. Neki od njih se javljaju periodično, u pravilnim razmacima, svakih nekoliko dana ili meseci.

"Stiže iz malog skupa galaksija"

Astronomi su putem niza moćnih teleskopa u Australiji (ASKAP, Australian Square Kilometre Array Pathfinder) otkrili FRB 20220610A i saznali odakle dolazi. "Pomoću ASKAP-a smo uspeli precizno da odredimo odakle je došao", rekao je astronom Stjuart Rajder sa Univerziteta Mekvajer u Australiji, a prenosi CNN.

"Zatim smo putem teleskopa u Čileu potražili tačan izvor, odnosno galaksiju. Otkrili smo da stiže iz galaksije koja je starija i udaljenija od bilo kog drugog do sada uočenog izvora FRB-ova i da se verovatno nalazi unutar malog skupa galaksija koje prolaze kroz proces spajanja", dodao je.

Misterija porekla brzih radiotalasa

Dakle, izvor ovog drevnog FRB-a je skup od dve ili tri galaksije koje sada prolaze kroz proces spajanja, interakcije i formiranja novih zvezda. Ovo otkriće je u skladu sa hipotezom da su brzi radiotalasi magnetari ili neki drugi visokoenergetski objekti koji nastaju nakon eksplozije zvezda.

Magnetari su neutronske zvezde sa izuzetno jakim magnetnim poljem, a neutronske zvezde su urušena jezgra masivnih zvezda koje su završile sa svojim vekom trajanja i izbacile većinu svog materijala u svemir.

"Iako još uvek ne znamo šta je tačno uzrok ove ogromne količine izbačene energije, ovo istraživanje pokazuje da su FRB-ovi uobičajeni fenomen u svemiru i da ih možemo koristiti za pronalaženje materija između galaksija i bolje razumevanje strukture svemira", kazao je astrofizičar Rajan Šenon sa Univerziteta u Australiji.

Istraživanje "A luminous fast radio burst that probes the Universe at redshift 1" objavljeno je u časopisu Science.

Izvor: Index

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:12
DŽINOVSKA LOPTA OD 112 METARA IZAZVALA MASOVNI STRAH! Viđena u dvorani koja izgleda kao SVEMIRSKI BROD, e evo čemu je namenjena
Izvor: Kurir teleivizija
Izvor: Kurir teleivizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka